Hlavní obsah

Hrušínský se omlouvá za zlehčování koronaviru a slova o likvidaci divadla

Jan Hrušínský, ředitel Divadla Na Jezerce.

Reklama

Ředitel Divadla Na Jezerce se omluvil za své kritické výroky vůči opatřením vlády v rámci boje s koronavirem. „Je mi teď jasné, že jsem v nesprávný čas použil nesprávná slova, která mohou být použita jako zbraň,“ uvedl herec na sociálních sítích.

Článek

Hrušínský nedávno zkritizoval vládu za zákaz akcí s účastí nad 100 osob. Ten dopadl mimo jiné na divadla. „Jde o likvidaci nepohodlných,“ napsal principál Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský.

„Myslím, že pan premiér vyvolává určitou paniku, která má možná za cíl něco úplně jiného, minimálně zakrýt problémy, které má se svým trestním stíháním a svými kauzami,“ zdůvodnil následně svůj postoj v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Teď se ale za své prohlášení omlouvá.

„V situaci, kdy i stát, respektive jeho představitelé tvrdili, že v případě koronaviru o nic vážného nejde, že jsou na všechno připraveni a občané se nemají čeho obávat, jsem použil příměr o „lehké chřipce“. S ohledem na všechny nemocné a na ty, kteří se o ně starají, se za svůj rychle vyřčený výrok omlouvám. V kontextu dnešní situace si uvědomuji jeho nepatřičnost,“ napsal ředitel ve středu ráno.

Dodal, že vnímá odpovědnost za svá slova. Nevyjadřoval prý strach o sebe, ale o svoje zaměstnance. „Všechno v posledních letech posuzuji optikou politické situace v naší zemi - také z obavy, že bychom mohli přijít o svobodu, která je pro mne stejně drahá jako moje zdraví,“ píše Jan Hrušínský v omluvném příspěvku.

Zákaz účasti více než sto osob na hromadných akcích byl jedním z prvních opatření, která česká vláda zavedla v souvislosti se šířením koronaviru. Později omezení ještě zpřísnila, zakázala všechny akce nad 30 lidí, později úplný zákaz vycházení.

Reklama

Doporučované