Hlavní obsah

Herec zaplatil za vlastní napadení. Hrozí mu vězení

Jussie Smollett je ve vazbě.Video: Lukáš Fíl, AP

 

Reklama

Herec Jussie Smollett uvedl, že ho na konci ledna z rasových důvodů napadli dva muži. Nové důkazy ale odhalily, že mužům za své napadení zřejmě zaplatil.

Článek

Americká prokuratura obvinila herce Jussieho Smolletta, že lhal o svém napadení dvěma muži, jehož se údajně stal obětí koncem ledna. Herec se nyní v Chicagu přihlásil policii, která ho zadržela, informují místní média. Smollettovi, který je znám především ze seriálu Empire, hrozí až tři roky vězení. O motivu Smollettova chování se policie nezmínila.

Kolem Smollettova případu se už několik dní objevují značné pochybnosti. Šestatřicetiletý homosexuální herec černé pleti, který je po otci židovského původu, na policii vypověděl, že na něj dvojice mužů před jedním z hotelů v Chicagu křičela rasistické a homofobní nadávky, dala mu provaz kolem krku a polila ho neznámou chemikálií.

„Tohle je země MAGA,“ křičeli útočníci podle Smolletta. MAGA je zkratkou sloganu Make America Great Again (Vraťme Americe její velikost) republikánského prezidenta Donalda Trumpa. Ten zprávu zareagoval na svém twitterovém profilu, kde se herce zeptal na to, co řekne desítkám milionu lidí, které urazil svými rasistickými a nebezpečnými komentáři.

Policisté však objevili v hercově výpovědi nesrovnalosti a dva bratry původem z Nigérie, které po činu zadrželi, zase bez obvinění propustili. Podle policie poskytli zásadní informace, které změnily směr vyšetřování. Oba již stejně jako policisté svědčili před velkou porotou. Smollett byl obviněn, že poskytl policii lživou výpověď a vedle vězení mu hrozí i to, že bude muset uhradit náklady vyšetřování.

Televize Fox vydala ve středu v reakci na spekulace o ukončení spolupráce se Smollettem prohlášení, podle něhož pokračuje natáčení a vysílání seriálu Empire beze změn. To však bylo ještě předtím, než agentura AP zveřejnila jeho obvinění. Nové vyjádření studio zatím nevydalo. Na sociálních sítích se už ale objevují spekulace o jeho možném nahrazení.

Hercovi právníci dosud trvali na jeho nevině a tvrdili, že není nic vzdálenější pravdě než teorie, že si útok vymyslel či jej sám zosnoval. Sám herec pak v rozhovoru s médii vyjádřil rozhořčení z toho, že někdo vůbec incident zpochybňuje. Dodal, že pochybnosti těchto lidí mohou pramenit z rasových předsudků.

Smollett je znám především rolí gaye Jamala v seriálu Empire televize Fox, kterou hraje od roku 2015. V dětství vystoupil například v komedii Všude dobře, doma nejlíp nebo ve snímku Šampióni.

Reklama

Související témata:

Doporučované