Hlavní obsah

Herečky odešly z udílení cen. Režisér, který je vyhrál, je stíhán za znásilnění

Foto: Profimedia.cz

Herečka Adèle Haenelová opustila předávání cen César.

Reklama

Několik hereček opustilo předávání francouzských filmových cen César poté, co film režiséra Roman Polańského proměnil tři nominace. Je totiž stíhán za znásilnění třináctileté dívky a z dalšího sexuálního násilí nařčen.

Článek

Předávání francouzských filmových cen César bylo v noci na sobotu opředeno kontroverzí. Snímek francouzského režiséra s polskými kořeny Romana Polańského J'Accuse! (Žaluji!) byl nominován na 12 cen. Ten ale čelí obvinění ze znásilnění mladé dívky, které se odehrálo v roce 1977. Informoval o tom server BBC.

Za to Roman Polański je ve Spojených státech stíhán již padesát let. Minulý rok Polańského obvinila fotografka Valentine Monnierová ze znásilnění, které se mělo odehrát rovněž v sedmdesátých letech. Režisér ale nařčení odmítá.

Polański předem ohlásil, že se ceremonie nezúčastní. Stejně tak jako před třemi lety se chtěl vyhnout „lynči“.

Již v polovině února po oznámení nominací odstoupilo celé vedení francouzské akademie, která cenu udílí. Zřejmě za to mohl i dopis s podpisy více než 200 herců, producentů a režisérů. Ti žádali její reformu.

Před galavečerem vyjádřil francouzský ministr kultury Franck Riester obavy z ocenění Polańského jako nejlepšího režiséra. Podle Riestera to je „špatný symbol“. „Musíme se postavit sexuálnímu násilí,“ uvedl.

V podobném duchu se vyjádřila i ministryně pro rovnost Marlène Schiappaová. „Není možné, aby celý sál vestoje aplaudoval muži, který je obviněný z několika znásilnění,“ řekla.

Před předáváním cen se střetly před pařížským dějištěm galavečera bezpečnostní složky s odpůrci režiséra. Policie musela použít slzný plyn a vytyčit kolem sálu bezpečnostní zónu a tak oddělit červený koberec od demonstrantů.

Po vyhlášení cen, které získal Polańského film J'Accuse, se několik žen rozhodlo sál opustit. Jednou z nich byla francouzská herečka Adèle Haenelová, která minulý rok obvinila režiséra Christophea Ruiggu ze sexuálního zneužívání. Haenelová při odchodu ze sálu zakřičela „hanba“. Následovala ji režisérka Céline Sciammaová či komička Florence Forestiová, která si po skončení večera na svůj Instagram napsala, že je „znechucená“.

Podle deníku Le Monde ceně pro Polańského zatleskalo „jen velmi málo lidí“.

Režisérův film J'Accuse! se věnuje takzvané Dreyfusově aféře, která ve Francii propukla na konci 19. století. Režisér tak získal Césara již popáté.

Reklama

Doporučované