Hlavní obsah

Herecký život je nevyzpytatelný a vrtkavý, říká Václav Neužil

Hostem Ušáku Jaromíra Bosáka byl herec Václav Neužil.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Před několika týdny jsem měl kliku. Získal jsem lístky do Dejvického divadla a mohl se jít podívat na léty prověřenou inscenaci Dealer's Choice. Ačkoli mi poker nic neříká, bavil jsem se náramně, protože pánové na jevišti hráli skvěle. Neodmyslitelnou součástí představení je už deset let i Václav Neužil.

Článek

Tenhle divadelní kus v čistě pánském provedení si dovede užít. „Je to taková naše pánská jízda, takže je večer takové dobré klima, není tam žádná sukně…,“ chválí si v Ušáku kus, v němž hraje Mugsyho. A zjevně dobře, protože za tuto roli dostal cenu Thálie. Tu u něj doma ale nehledejte, nějak se nesnesla s pokusem vyluxovat…

Václav je sportovně velmi nadaný jedinec. Nade vše ho zaujal hokej. „Aplikaci NHL mám předplacenou, miluju Chicago Black Hawks.“ Do Chicaga už se na hokej i vypravil a s radostí vzpomíná na dobu, kdy Black Hawks sbírali vítězství ve Stanley Cupu. Současnost tak růžová není, ale třeba se zlaté časy zase vrátí.

Největší sportovní výzvu položil před Václava režisér David Ondříček. Vybral si ho pro roli Emila Zátopka. Hrát skvělého vytrvalce není nic jednoduchého. Musíte toho totiž hodně naběhat. Trénink zabere klidně celou sezonu, navíc se může stát, což byl i Zátopkův příklad, že se natáčení musí kvůli nedostatku peněz odložit a tím pádem vás čeká tvrdá tréninková dřina ještě jednou. Vyplatila se, protože s konečným výsledkem, tedy vzezřením i stylem běhu, byla spokojená i Dana Zátopková. A hodně šlo o lýtka…

Možná je dobře, že muž, který původně začal studovat na pedagogické fakultě v Plzni, začal svou kariéru relativně zvolna, alespoň z pohledu televizního a filmového diváka. První velkou roli dostal po boku Ivana Trojana v seriálu Svět pod hlavou. A zadařilo se. Pak už to šlo rychle: Čtvrtá hvězda, Dabing Street, Zrádci, Zátopek… a tohle ještě zdaleka není konec. Doufám, že si Václava Neužila ještě mnohokrát užijeme. Na divadle, ve filmu či televizi. A vy můžete i v Ušáku číslo 101.

Podívejte se na celý rozhovor s Václavem Neužilem v úvodním videu.

Reklama

Doporučované