Hlavní obsah

Herman: Jsem přesvědčen, že za odvoláním Fajta je Pražský hrad

Hostem Večerních zpráv byl bývalý ministr kultury Daniel Herman, podívejte se na celý rozhovor.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministr kultury Antonín Staněk odvolal generálního ředitele Národní galerie Jiřího Fajta. Ten si loni na základě autorské smlouvy nechal ke svému platu poslat odměnu ve výši téměř 1,2 milionu korun. Důvody svého odvolání považuje však za politické. „Taková smlouva mi přijde zvláštní, ale nečetl jsem to, nebyl jsem u toho,“ řekl v rozhovoru ve Večerních zprávách Daniel Herman.

Článek

Jiřího Fajta do funkce ředitele Národní galerie uvedl právě bývalý ministr kultury Herman poté, co jej jeho předchůdci jmenovali. Učinil tak i přes to, že ho prezident Zeman vyzýval k tomu, aby Fajta do funkce neuvedl. „Myslím si, že je to neprofesionální, když takto člověk vstupuje do kompetencí někoho druhého,“ uvedl k tomu Herman v rozhovoru pro Televizi Seznam. Prezident podle něj nechtěl Fajta ve funkci ředitele Národní galerie, protože podporoval v prezidentské volbě Jiřího Drahoše. Podle Hermana je tak za odvoláním Fajta Hrad – a problém se smlouvami je jen zástupný a není to pravý důvod Fajtova konce.

Reakce Jiřího Fajta na odvolání z čela Národní galerie.Video: Jaroslav Gavenda

Ministr Staněk odvolal šéfa Národní galerie kvůli smlouvám, které si podepsal sám v roce 2018. Podle smluv dostal na konci roku ke svému platu navíc téměř 1,2 milionu korun jako odměnu za autorský dohled. „Na čem se dohodl generální ředitel se současným ministrem, opravdu nevím, přišlo by mi zvláštní, kdyby žádná komunikace neprobíhala,“ reagoval na situaci Herman. Dodal ale, že smlouvu neviděl a nechce se pouštět do spekulací.

Na místo bývalého ředitele Fajta nastoupí Ivan Morávek, bývalý šéf PENAM Slovakia, který patří do holdingu Agrofert. Herman uvedl, že pana Morávka osobně nezná. „Právem ministra je jmenovat osobu, kterou rozhodne. Já mám otazníky, jež se týkají odvolání pana generálního ředitele.“

Herman neskrývá svoji kritiku ministra kultury Staňka, která byla nejsilnější v době, kdy se Staněk účastnil křtu knihy komunistického poslance Miroslava Grebeníčka. Tehdy o ministrovi kultury Herman napsal, že se za něj stydí. Ministr Staněk naopak nedávno kritizoval Daniela Hermana za rozhodnutí o zbourání Transgasu. Podle něj Herman „rezignoval na ochranu budovy Transgasu,“ jak uvedl Staněk pro magazín Týden. To v rozhovoru pro Seznam bývalý ministr kultury striktně odmítl.

Reklama

Doporučované