Hlavní obsah

Herman vs. Skála. Po 20 letech tahanic míří Lety do rukou státu. Jaký památník tam vznikne?

Josef Skála (KSČM) se v Duelu střetl s Danielem Hermanem (KDU-ČSL). Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vepřín v Letech u Písku je prázdný. Společnost Agpi odvezla poslední prasata. Teď už bude areál, kde se za války nacházel romský koncentrační tábor, patřit státu. Ten za něj zaplatil 450,8 milionu korun. Na místě vznikne památník romského holokaustu. Jak by měl vypadat? Duel exministra kultury Daniela Hermana z KDU-ČSL a místopředsedy KSČM Josefa Skály.

Článek

Jak potvrdila Seznamu mluvčí Ministerstva kultury Simona Cigánková, s realizací památníku by mohlo pomoct Norsko. Jedná se o podpoře z takzvaných Norských fondů ve výši jednoho milionu eur (asi 25 milionů korun). Demolice vepřína vyjde odhadem na 110 milionů a začít by měla podle plánu v srpnu.

Diskuse o tom, jak by měl budoucí památník vypadat, probíhají už teď. Uvažuje se i o tom, že by byl jeden z objektů vepřína v sousedství areálu bývalého koncentračního tábora ponechán. Pozůstalí by si na místě přáli kamennou mohylu s křížem. Tam, kde se dochovaly, mohly by být vyznačeny půdorysy původních budov. Muzeum romské kultury, které by mělo být správcem památníku, zvažuje také stálou expozici o romském holokaustu.

Česká vláda uvažovala o odkupu vepřína přibližně dvacet let. Transakci nakonec dotáhla do konce až vláda Bohuslava Sobotky. Společnost Agpi preferovala přesun vepřína na jiné místo, nakonec ale souhlasila s prodejem areálu a finanční kompenzací.

Reklama

Doporučované