Hlavní obsah

Heřmanův Městec zvažuje, že zřídí kamerový systém

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Město Heřmanův Městec na Chrudimsku zvažuje, že zřídí kamerový systém. Městská policie by mohla sledovat místa, kde bývá narušován veřejný pořádek.

Článek

Radnice připraví projekt, rozhodnou o něm zastupitelé, uvedla radnice v tiskové zprávě.

V Heřmanově Městci žije kolem 5000 obyvatel. Zkušenost úřad hledal ve Slatiňanech na Chrudimsku se 4000 obyvateli, kde městské kamery jsou. Kamery mohou zvýšit bezpečnost ve městě a omezit kriminalitu, mohou působit preventivně proti drobným výtržnostem i znečišťování města. Argumentem proti je ztráta soukromí.

Ve Slatiňanech je 19 kamer, nikdo z obyvatel nebyl podle starosty Ivana Jeníka proti. Úřad díky kamerám zjistil viníka, který znečišťoval koupaliště, nebo objasnil dopravní nehody.

„Třeba se řešilo sražení cyklisty automobilem. Řidič se hájil, že mu tam cyklista nenadále vybočil. Přehráli jsme kamerový záznam a vše bylo rázem jasné. V současné době za námi občané naopak chodí s náměty, kde ještě by měla kamera být umístěna,“ uvedl Jeník.

Městskou policii Slatiňany nemají, kdežto Městec ano, podle některých zastupitelů strážníci k prevenci i odhalování přestupků stačí. „Kamerový systém je Velký bratr, který omezí osobní svobodu občanů,“ uvedl opoziční zastupitel Aleš Jiroutek.

Podle starosty Josefa Kozla by město mohlo instalovat několik kamer, aby vědělo, jak se osvědčí, potom případně kamerový systém rozšířit. „Byl jsem spíše odpůrcem kamer na každém kroku. Ale slatiňanský příklad mne trochu zviklal. Rozhodnu se až podle konkrétního projektu,“ dodal místostarosta Tomáš Plavec.

Reklama

Doporučované