Hlavní obsah

Hermanův strýc Jiří Brady o vyznamenání už nestojí, na Hrad nepřijde

 

Reklama

Jiří Brady už nestojí o vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana. Řekl to v rozhovoru pro Seznam. Státní svátek bude pan Brady trávit na Staroměstském náměstí.

Článek

K ocenění Bradyho, který prošel nacistickými koncentračními tábory, Zemana vyzval premiér Bohuslav Sobotka a další politici. Brady tvrdí, že ho Hrad informoval, že bude vyznamenán Řádem T. G. Masaryka. Poté, co se ministr kultury Daniel Herman sešel s dalajlamou, už Brady v seznamu oceněných není. Pan Brady už nepočítá, že by šel na Hrad.

,,Vůbec ne, já mám ještě tolik dalších nabídek na vyznamenání, třeba z olomoucké univerzity nebo na klíč od města Prahy. Mně to vůbec nevadí, když nevolají a nic mi nenabídnou," řekl Seznamu Jiří Brady.

Brady přiletěl s manželkou Terezou v neděli do Prahy. Na Bradyho čekal na letišti jeho synovec, ministr kultury Daniel Herman. Ten ukázal novinářům dopis od hradního kancléře Vratislava Mynáře, ve kterém mu Hrad dává vědět, že nominaci jeho strýce bere na vědomí a bude se jí zabývat. Novinářům ukázal i SMS zprávu, pod kterou je podepsaný šéf hradního protokolu Jindřich Forejt. Ministra kultury v ní minulý čtvrtek informoval, že propůjčení státního vyznamenání se pro letošek odkládá. Ze kterého telefonního čísla mu SMS přišla, ale ministr ukázat nechtěl.

Novinářům také potvrdil, že u jeho rozhovoru s prezidentem, kdy mu 8. září na slovenské ambasádě oznámil, že pokud se setká s dalajlamou, nebude vyznamenání jeho strýci uděleno, byli další tři svědci - jeden diplomat a dva další členové vlády. Jiřího Ovčáčka, který byl podle svého vyjádření na Twitteru dialogu také přítomen, si nepamatuje.

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek dnes na Twitteru napsal, že by Brady měl vyznamenání dostat.

Hrad chce celou situaci vysvětlit zítra. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček nesouhlasí s ministrem kultury.

Ministr průmyslu Jan Mládek dnes při příchodu na jednání vlády novinářům potvrdil, že byl svědkem rozhovoru prezidenta Miloše Zemana s ministrem kultury na slovenské ambasádě. V době, kdy jejich debatu sledoval, nepadlo v ní nic o udělování státních vyznamenání či Hermanovu strýci Jiřím Bradym, dodal. Druhý ze svědků rozhovoru ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) České televizi řekl, že debatě nevěnoval pozornost.

Reklama

Doporučované