Hlavní obsah

Hesla si napište na papír a ten schovejte doma, radí světový expert

Norský odborník na bezpečnost Per Thorsheim mluví o tom, jak lépe se na internetu chránit a jak vybírat hesla, která jsou potřeba pro přihlášení do e-mailu a dalších služeb.

 

Reklama

Navzdory varováním a informačním kampaním většina lidí na síti na svoji bezpečnost příliš nedbá.

Článek

Stránky pro diskuzi se sousedy nebo e-shop, kde za registraci nabízeli slevu 10 procent – člověk, který používá internet, má podobných účtů nespočet. Pro jednoduchost pak nejraději ke všem používá stejné heslo. Protože se pak nikdy k účtu nemůže dostat, když zrovna chce.

Stejné heslo na první pohled ničemu nevadí, když se ovšem shoduje třeba i s přihlášením do e-mailu nebo internetového bankovnictví, je to problém. Útočníkům se stačí dostat k jednomu účtu a mají rázem přístup ke všem.

Podle posledních průzkumů se přitom podobně na síti chovají skoro dvě třetiny uživatelů.

„Můžu vám garantovat, že nemáte tušení, kolik účtů různě po internetu máte, takže nikdy nemůžete vědět, kde všude jste tohle jedno heslo použili a kdy se tedy k němu někdo dostane,“ říká norský odborník na bezpečnost na internetu Per Thorsheim.

Per Thorsheim

Per Thorsheim je nezávislý bezpečnostní poradce z norského Bergenu a zakladatel a hlavní organizátor Passwordscon, první a jediné světové konference věnované heslům. Byl to právě on, kdo upozornil svět na kauzu úniku dat z LinkedIn v roce 2012. Per tvrdí, že zná vaše příští heslo.

Vedle využívání stále stejného hesla vidí Thorsheim problémy i jinde. Třeba ve způsobu, jakým si lidé svá hesla na internetu mění. Nejběžněji totiž použijí banální obměnu číslovky na jejich konci.

„Pokud byste tedy dnes měl heslo Pondělí1, vaše další heslo bude Pondělí2,“ vysvětluje Thorsheim. I to útočníkům samozřejmě nahrává.

Jak nejlépe se na internetu chránit a jak si všechna hesla zapamatovat, radí Per Thorsheim v rozhovoru, který si pusťte ve videu nad článkem.

Per Thorsheim byl hostem pondělní konference, která připomínala 25. výročí od připojení Československa k síti internet. To proběhlo 13. února 1992 na ČVUT v Praze.

A v dalším videu níže vám nabízíme záznam z vysílání Seznam Zprávy přímo z místa konání konference:

Konference Seznam.cz k 25 letům internetu.

Reklama

Doporučované