Hlavní obsah

Hezké Vánoce v těžké době přáli už před 10 lety, sami sají večeři brčkem

Podívejte se, jak se slaví Vánoce ve vesmíru.Video: Jan Marek

 

Reklama

Astronauti na Mezinárodní vesmírné stanici zdobí vánoční stromky, předávají si dárky, a dokonce společně jedí i večeři. Jejich štědrovečerní tabule ovšem vypadá poněkud jinak.

Článek

Redakce Seznam Zpráv připravila sestřih toho, jak v minulých letech slavili Vánoce nejenom američtí, ale i evropští a další světoví vědci a inženýři - obecně astronauti. Ve výšce zhruba 400 kilometrů nad povrchem Země probíhají svátky skoro stejně, a přesto poněkud jinak.

Krocan, cukroví i dárky

Zvyky zůstávají, avšak jak lze vidět ve videu, třeba vánoční krocan, šťouchané brambory, ale i cukroví nebo horké kakao, které začátkem prosince na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) vynesla nákladní loď nové generace Cargo Dragon 2 od SpaceX, nevypadají tak jako na štědrovečerní tabuli u běžného člověka doma.

Veškeré sváteční dobroty si astronauti servírují ve stříbrných vakuovaných obalech, jak umožňují podmínky vesmírné přepravy a nulové gravitace na stanici. To však neznamená, že požitek z tradičních vánočních jídel není obdobný jako na Zemi. Astronauti si také předávají dárky, které jim rovněž posílají i kosmické agentury ze Země v podobě materiálů k jejich oblíbeným pokusům, nebo později novoroční přání.

10 let staré nadčasové přání

Svá přání hezkých Vánoc posílají astronauti pravidelně okolo svátků lidem na Zemi. Třeba vzkaz americké astronautky Catherine Colemanové z roku 2010 je dnes více než nadčasový. „Doba je nelehká všude ve světě, ale tohle je čas, kdy všichni můžeme myslet na to, že jsme spolu, a vážit si naší planety - a my tady nahoře na ni máme pěkný výhled.“

Reklama

Doporučované