Hlavní obsah

Hidžáb je pro mě jako triko, nikdy bych ho nesundala, říká sportovkyně z Emirátů

Rozhovor se Zahrou Lari, krasobruslařkou ze Spojených arabských emirátů.Video: Lucie Hrdlickova, Seznam Zprávy

 

Reklama

Krasobruslařka ze Spojených arabských emirátů Zahra Lari poskytla rozhovor reportérce Seznamu. Z univerziády v Krasnojarsku promluvila o tom, jak těžké pro ni bylo prolomit bariéry. Nejen doma, ale i ve světě. A proč nikdy nesundá hidžáb.

Článek

Od ostatních krasobruslařek ji rozeznáte snadno. Kromě obličeje všechno ostatní pečlivě zahaluje. Místo v krátké sukni ji na ledě uvidíte v overalu, rukavicích v tělové barvě a především v muslimském šátku zakrývajícím vlasy. Zahra Lari je nejen první krasobruslařkou ze Spojených arabských emirátů, která se účastní mezinárodních závodů – pro arabský svět se navíc stala symbolem bořícím stigma muslimských žen, kterým aktivity, jako je sport, byly ještě nedávno zapovězené.

Poprvé vyjela rodačka z Abú Zabí na led v hidžábu před mezinárodní rozhodčí v roce 2012 na evropské soutěži v Itálii. Porotci jí srazili body za porušení pravidel úboru. „Nesvádím vinu na rozhodčí, naprosto jejich rozhodnutí chápu,” vysvětluje Lari. „Bylo to poprvé, co někdo v tomto sportu závodil s hidžábem, takže opravdu nevěděli, jak to posoudit. Strhli mi body, ale hned poté chtěli něco udělat, aby se to změnilo.”

Krátce nato se Lari podařilo u mezinárodní bruslařské unie prosadit změnu pravidel. Nejprve jako výjimku pro závody v Německu, poté už permanentně. Za svým rozhodnutím závodit v šátku by si ale čtyřiadvacetiletá studentka stála, i kdyby tomu tak nebylo. „I kdyby se pravidla nezměnila a stále by mi strhávali body, stejně bych šátek nosila. Protože je to moje součást, jako triko, kus mého oděvu,” tvrdí. „Negativní rekace tady budou vždycky, je důležité je ignorovat a dál dřít.”

S problémy se ale čtyřiadvacetiletá studentka nepotýkala jen na mezinárodní úrovni. Čelit musela i tlaku ve své zemi. Podporu ze začátku nenašla ani u své rodiny. Otci se nelíbily těsné úbory, ve kterých Zahra závodí.

„V začátcích, hlavně když jsem začala bruslit, to bylo jiné. Ženy moc nesportovaly, což je teď jinak. Je to jen pár let, ale hodně se to proměnilo,” přiznává Lari s tím, že musela prolomit hodně bariér. Tou hlavní bylo ukázat, že i žena může sportovat: „Další generace to bude mít o hodně snazší, protože teď jsou ženy ve sportování podporovány.” Zásluhu na tom má i samotná Lari. Například díky její spolupráci s americkou sportovní značkou Nike si muslimské ženy mohou od začátku minulého roku koupit první sportovní hidžáb.

Současnou situaci si krasobruslařka pochvaluje: „Podpora, kterou dostávám, je neuvěřitelná.” I její otec, kterému se v začátcích její sportovní kariéra nelíbila, se stal velkým fanouškem. „Myslím, že se to mění. Ženy se stávají silnějšími. A myslím, že v současnosti toho ženy mají hodně co říct, ne jen nečinně sedět a neříkat své názory,” tvrdí mladá muslimka s úsměvem.

Reklama

Související témata:

Doporučované