Hlavní obsah

High-tech farmaření. V Jižní Koreji pěstují ovoce a zeleninu v dálničním tunelu

V tunelu Jihokorejci pěstují plodiny bez slunečního světla a půdy.Video: Lukáš Marek, AP

 

Reklama

Jihokorejci vybudovali chytrou farmu uvnitř starého dálničního tunelu. Ovoce a zeleninu tam pěstují hydroponicky neboli bez půdy ve vertikálně stohovaných regálech a místo slunce tam na rostliny svítí růžová LED světla.

Článek

Jak naložit se starým nevyužívaným tunelem, ukázala společnost NextOn v Jižní Koreji vybudováním takzvané chytré farmy v jeho útrobách. Podle technického ředitele firmy, která za projektem stojí, jde o jedinou farmu svého druhu na světě.

„Naše společnost NextOn uspěla v realizaci první a největší továrny na rostliny uvnitř tunelu. A to díky spojení moderní technologie a prostředí, které přirozeně udržuje stálou teplotu vhodnou pro růst rostlin po celý rok. S masovou produkcí plodin naše farma začala na konci srpna.”

V tunelu se pěstuje 60 druhů ovoce a zeleniny. Takzvané chytré farmy jsou k vidění například i v Izraeli nebo Dubaji. Jsou vhodné pro pěstování plodin náchylných na změny teplot.

V Jižní Koreji se navíc počet lidí žijících na venkově za posledních 40 let snížil o polovinu, zatímco celková populace vzrostla o 40 %. Umělé farmy jako tato by mohly chybějící produkci z venkova vylepšit.

Profit je u chytrých farem výzvou

Vysoké náklady na vybudování a provoz chytré farmy představují velkou výzvu při snaze dosáhnout pěstováním plodin zisku. V tomto případě ale díky opuštěnému tunelu Jihokorejci ušetřili za stavbu budovy.

Provozní náklady na světlo a vodu se chytré farmy snaží snížit co nejefektivnějším využitím zdrojů a maximální automatizací, což ponižuje náklady na zaměstnance.

Reklama

Související témata:

Doporučované