Hlavní obsah

Hilšer versus Michálek. Skokan prezidentských voleb, nebo bojovník proti korupci?

Do volebního Duelu jsem pozvali stávajícho senátora Libora Michálka a také jeho soupeře lékaře Marka Hilšera.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Lékař a někdější neúspěšný kandidát na prezidenta, který si dokázal získat hlasy velké části voličů i přesto, že neměl tolik peněz na kampaň jako jeho soupeři, versus ekonom, jenž se do historie české politiky vepsal jako známý bojovník proti korupci. Ve volebním obvodu Praha 2 se spolu v říjnu střetnou v boji o Senát Marek Hilšer a Libor Michálek.

Článek

Michálek své křeslo obhajuje, Hilšer je dalším z řady neúspěšných kandidátů na Hrad, kteří chtějí i nadále zůstat v centru politického dění. Jaká je jejich strategie, se kterou se pokusí dobýt Senát? A jak by chtěli přetavit své sliby do reality?

Do Duelu jsem pozvali stávajícho senátora Libora Michálka, který kandiduje s podporou Pirátů jako nezávislý, a také Marka Hilšera, jenž se uchází o voliče za hnutí Marek Hilšer na Hrad.

Souboj dvou stejně naladěných kandidátů

Marek Hilšer i Libor Michálek patří ke kandidátům, kteří zastávají obdobné názory. Oba se také ucházeli o podporu Pirátů, tu nakonec získal Michálek, jenž pod pirátskými barvami získal i svůj současný mandát senátora.

Hilšer pak jde do boje o křeslo horní komory v čele svého hnutí Marek Hilšer sobě. „Sdílím obavy o naši zemi. Znepokojuje mě vývoj na politické scéně. Prosazují se extremistické strany, pragmatické programy, které strany prezentují. Příklad toho, že se oligarcha spojuje s komunisty nebo sociálními demokraty, je opravdu znepokojující. I proto kandiduji,” uvedl Marek Hilšer na své tiskové konferenci. Kdyby se dostal do Senátu, chtěl by se zaměřit na problematiku školství, zdravotnictví a sociální otázky.

Michálek si dal jako hlavní body programu boj proti korupci a ochranu práva. V Senátu by chtěl dotáhnout do konce právě „protikorupční legislativu”. „Snažím se, aby legislativa měla dostatek nástrojů pro ochranu těch, kteří jednají slušně a poctivě. Současně se snažím o odstranění překážek, které prosazení spravedlnosti brání,” píše na svých stránkách ke kampani Michálek. Jako příklad lepší vymahatelnosti práva pak uvádí důraz na odstranění billboardů od silnic a dálnic.

Oba výrazně uspěli u voličů už v minulých volbách

Lékař Marek Hilšer dokázal v lednových prezidentských volbách bez většího finančního kapitálu získat přes 450 tisíc voličů. Tím se dostal výrazně před expremiéra Mirka Topolánka a jen těsně zaostal za Michalem Horáčkem, který s mnohem větším rozpočtem vedl mnohem delší kampaň. Hilšer před volbami sázel především na kontaktní kampaň a vzkazy přes sociální sítě.

Ekonom Libor Michálek se o post senátora ve volbách v roce 2012 utkal celkem se třinácti kandidáty. Do druhého kola se dostal Michálek a Stanislav Křeček za ČSSD. Stávající senátor zvítězil se ziskem 74,4 procenta hlasů. Michálka v posledních volbách podpořili i zelení a lidovci. Zelení letos nasadili vlastního kandidáta, sociologa a bývalého poslance Ivana Gabala.

Reklama

Související témata:

Doporučované