Hlavní obsah

Hipsteři v Iráku bojují s Islámským státem. Dokonale padnoucími obleky a upravenými vousy

Přímo v Iráku jsme mluvili se členy skupiny Mr. Erbil. Video: Filip Horký, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pravý gentleman se nepozná jenom podle obleku. Musí mít i dobré srdce, shodují se zakladatelé skupiny Mr. Erbil. Kousek od jejich města se prohnal v minulých letech Islámský stát. Členové skupiny Mr. Erbil se rozhodli islamistům postavit a pomocí módy a sociálních sítí bojovat za hodnoty, které jsou islamistům cizí. Podívejte se na reportáž Filipa Horkého přímo z Iráku.

Článek

„Islámský stát byl za rohem. Chtěli jsme vzít osud do vlastních rukou. Většina mladých se snažila utéct do Evropy. My jsme si řekli, že naši bratři pešmergové bojují. My nejsme armáda, ale jako mládež můžeme udělat něco pozitivního, co povzbudí ostatní mladé, aby zůstali ve své zemi,“ shodují se spoluzakladatelé skupiny Rawa Ali a Ahmad Nawzad.

„Chceme upozornit na to, co se skutečně děje v Erbílu a Kurdistánu. Život tu pokračuje dále. Dnes je tu už bezpečno. Chceme ukázat skutečnou tvář Kurdistánu. Jsme jeho součástí. To se týká především posilování práv žen a místní ekonomiky. K tomu se také hlásíme. Stejně jako k ochraně životního prostředí a dalších hodnot,“ dodávají v rozhovoru, který jsme natočili v iráckém Erbílu.

Jejich fotky získaly pozornost na celém světě nejenom na sociálních sítích. Členové skupiny se dostali na obálky předních světových magazínů i do řady světových televizních pořadů. „Použili jsme módu jako prostředek k přilákání médií, a poté jsme předložili světu naše názory,“ dodávají.

Jak těžké bylo žít v blízkosti Islámského státu? Musí bojovat za západní styl života i dnes? A jakým způsobem podporují místní mladé lidi a ženy? Podívejte se na úvodní video.

Obzor Filipa Horkého sledujte každých čtrnáct dní v úterý ve 20:30 na Televizi Seznam.

Nemáte Televizi Seznam stále naladěnou? Pomůže vám tento návod.

Reklama

Doporučované