Hlavní obsah

Historická premiéra. Šnobrova skupina požádala o svolání valné hromady ČEZ

Foto: Seznam.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Minoritní akcionáři společnosti ČEZ v čele s Michalem Šnobrem požádali představenstvo firmy o svolání mimořádné valné hromady.

Článek

Šnobr o tom informoval na svém twitterovém účtu. Jde o první valnou hromadu v historii firmy, kterou nesvolává majoritní vlastník, tedy stát.

Šnobr uvádí, že na valné hromadě budou chtít akcionáři, jejichž podíl v součtu činí zhruba procento, probrat opční program ČEZu, stanovy i prodej uhelné elektrárny Počerady. Šnobrova skupina aktivně vystupovala už na červnové valné hromadě, kde mimo jiné žádala zvýšení dividendy o dvě koruny na akcii.

ČEZ podle agentury Reuters potvrdil přijetí žádosti o svolání valné hromady a postoupil ji internímu týmu právníků k prozkoumání.

Šnobr kritizuje vedení ČEZ dlouhodobě. Při červnové řádné valné hromadě odmítla firma zařadit na pořad dva body, které skupina kolem Šnobra navrhovala. Týkaly se zrušení zmíněného opčního programu. Firma uvedla, že žádosti byly podány pozdě. I přesto se schůze akcionářů protáhla na rekordních více než 14 hodin. Jedním z nejčastěji se dotazujících byl právě Šnobr.

Výzva s Michalem Šnobrem o energetice a Andreji Babišovi:

Výzva s Michalem Šnobrem.Video: Seznam Zprávy

Už letos v lednu Šnobr oznámil, že sdružuje akcionáře firmy s více než jedním procentem akcií. Na základě zákona o obchodních korporacích se jeho skupina akcionářů stala takzvaným kvalifikovaným akcionářem, který může mimo jiné po představenstvu firmy požadovat právě svolání mimořádné valné hromady. „Lze od nás čekat velmi aktivistický přístup a obranu práv minoritních akcionářů,“ uvedl tehdy.

ČEZ je největší česká energetická firma. Majoritním akcionářem firmy je stát, který drží přes ministerstvo financí 70 procent akcií. Hlasování na valné hromadě společnosti tak vesměs končí podle přání ministerstva. ČEZ loni vzrostl čistý zisk o 30 procent na 19 miliard korun, tržby klesly o procento na 201,9 miliardy korun.

Reklama

Doporučované