Hlavní obsah

Historické náměstí v Kadani prochází obnovou, čeká ho i archeologický průzkum

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Kadaň pokračuje v oživení historického náměstí. Postupně obměňuje původní valounovou dlažbu, přidává zeleň a v plánu jsou i nové kašny. V příštím roce je na řadě část dlažby u kostela, kde radnice plánuje archeologický průzkum.

Článek

„Čeká nás úsek před kostelem Nejsvětější trojice, který je naproti radnici, kde se předpokládá, že budou větší archeologické nálezy. Byl zde i hřbitov a můžou zde být i různé stavby. Archeolog nás upozornil, že ty průzkumy mohou trvat déle, takže počítáme až dva měsíce,“ řekl starosta Kadaně Jiří Kulhánek (ODS).

Po průzkumech by měla nastoupit firma, která původní zachovalou dlažbu očistí a přeskládá, případně přidá chybějící prvky. Práce zhruba za 1,6 milionu korun se plánují od dubna do konce června příštího roku.

Nyní stavební firma na náměstí obnovuje sloup Nejsvětější trojice, takzvaný morový sloup, z 18. století. Restaurátorské práce, včetně oprav a vyčištění pískovcového sloupu, vyjdou asi na 1,5 milionu korun. Radnice na ně dostala dotaci z ministerstva kultury.

Cílem již několikaleté obnovy centrálního náměstí je zpříjemnit místním i turistům pobyt na náměstí a vrátit do něj život. Práce jsou zhruba v polovině. Město již několik let po etapách obměňuje valounovou dlažbu, aby se po ní lidem lépe chodilo. Do historického centra postupně vrací stromy a do budoucna je v plánu přidat další vodní prvky. Podle starosty zkrášlení náměstí pomůže i místním podnikatelům, kteří zde provozují obchody či restaurace.

Reklama

Doporučované