Hlavní obsah

Historický milník. Na ISS vypěstovali maso na burger

Ilustrační fotografie.

Reklama

První „orbitální burger“ vznikl z hovězích buněk. Vědci na Mezinárodní vesmírné stanici ho vypěstovali 339 kilometrů nad pastvinami, na kterých se kvůli masu obyčejně krmí skot, který při přežvykování vypouští do vzduchu metan. Právě i to se snaží společnosti stojící za umělou produkcí řešit.

Článek

Jednoho dne byste mohli jíst burgery vypěstované ve vesmíru, píše televize CNN. Vychází z oznámení izraelského startupu Aleph Farms, kterému se tento kousek vůbec poprvé v historii podařil na ISS. Podle společnosti je to krok vpřed na její cestě k produkci ekologického masa, které nepochází z porážených zvířat.

Jak se jim to podařilo?

Vědci na Mezinárodní vesmírné stanici vzali kmenové buňky z krávy, umístili je do prostředí simulující vnitřní prostředí těla zvířete a nechali je růst. Proces by se dal přirovnat ke standardnímu hojení tkáně. S jejich postupným množením se začala vytvářet pojivová a svalová hmota.

Hotový steak, jak CNN píše, nevyroste hned při tomto procesu. Firma z Izraele k vypěstování poživatelného masa ve vesmíru spojila síly s ruskou společností 3D Bioprinting Solutions, která podniká v 3D tisku z biomateriálů.

„Orbitální burger” tak na ISS poprvé v historii spatřili až poté, co vypěstovanou tkáň použili jako náplň pro trojrozměrný tisk a ve stavu beztíže stiskli tlačítko „start”.

STOP plýtvání a zhoršujícímu se klimatu

„Tento přelomový výzkum v jednom z nejextrémnějších prostředí, jaká si dovedete představit, představuje hlavní ukazatel vývoje metod udržitelné výroby potravin, která neplýtvá zásobami jídla, vody a nezhoršuje životní prostředí,” uvádí tisková zpráva Aleph Farms.

Maso vypěstované ve vesmíru může pomoci astronautům při delších misích, stejně tak jako by mohlo zažehnat nedostatek jídla pro neustále rostoucí populaci na Zemi, dodává ve svém vyjádření 3D Bioprinting Solutions.

„Dokazujeme, že uměle vypěstované maso se dá vyrábět kdykoliv, kdekoliv a za jakýchkoliv podmínek,” řekl pro britský list The Sun zakladatel a majitel startupu Didier Toubia.

Problém je voda a cena

I šéf izraelské firmy dodává, že by mohli maso vyrábět tam, kde je potřeba, kdy je ho potřeba, pro ty, kteří ho potřebují. Pěstovaná tkáň je ale cenově nákladná a její výroba je náročná na vodu. Ve vesmíru prý ale těch 10 až 15 tisíc litrů tekutiny, které jsou potřeba, neměli, a zvládli to i přesto.

Maso z 3D tiskárny startup zatím komerčně nenabízí. Uvádí ale, že by na trh mohlo dorazit do tří až čtyř let.

V Aleph Farms pracují s biotechnologií teprve od loňského prosince, kdy také oznámili, že vytvořili první kousek natištěného masa. Celkový proces pěstování tkáně a výroby trval Izraelcům dva týdny. Výsledný produkt byl prý spíš nechutný. Podle firmy se od té doby ale podstatně zlepšil.

Izraelci nejsou sami. Důvody jsou na pastvinách

Na technologii momentálně pracuje kromě izraelského startupu několik dalších společností. Daleko je také technologický institut JUST z USA nebo Mark Post z Nizozemska, který na nápadu pracuje už devět let.

Všechny firmy nicméně sužuje už zmíněná cena. Jeden kilogram se pohybuje v řádech tisíců a desetitisíců korun. Zástupci organizací se ale totožně odvolávají na zprávy Mezinárodního klimatického panelu. Podle toho je k udržení stabilního klimatu potřeba výrazně omezit produkci metanu. Ta vzniká právě při chovu dobytka – krávy nepřetržitě říhají při přežvykování. Pěstované maso by tak mohlo snížit emise toho plynu.

Reklama

Doporučované