Hlavní obsah

Historický moment pro Austrálii. Parlament schválil sňatky osob stejného pohlaví

Austrálie zlegalizovala sňatky osob stejného pohlavíVideo: AP

 

Reklama

Austrálie se stala 26. zemí, ve které je legální homosexuální manželství. Pro tuto možnost se Australané vyslovili už v půlce listopadu při referendu.

Článek

Australský parlament odhlasoval schválení zákona o homosexuálních manželstvích. Stalo se tak po letech politických debat i kampaní vedených veřejností, které se o tuto možnost zasazovaly.

Po schválení zákona vypukly v parlamentu bujaré oslavy. Přítomní se radovali a sálem se nesl aplaus, který doprovázel i zpěv oslavujících.

„Toto je Austrálie: spravedlivá, rozmanitá, milující a naplněná respektem pro každého,” uvedl po výsledku hlasování nadšený australský premiér Malcolm Turnbull.

Austrálie se tak stala 26. zemí, která povoluje sňatek osob stejného pohlaví. Prvních homosexuálních svateb se ale dočká nejdříve v lednu. Páry jsou totiž povinny o svém úmyslu vzít se informovat úřady minimálně měsíc předem.

Už v půlce listopadu se v Austrálii konalo referendum o legalizaci homosexuálních manželství. Pro hlasovalo skoro 62 procent lidí. Plebiscitu se zúčastnilo 12,7 milionu Australanů, tedy téměř 80 procent oprávněných voličů.

Homosexuální fanoušci se musí mít při fotbalovém mistrovství na pozoru

Reklama

Související témata:

Doporučované