Hlavní obsah

Historický úspěch. Liverpoolskou Velkou národní poprvé ovládla žena

Foto: Profimedia.cz

Rachael Blackmoerová v sedle Minella Times.

Reklama

Irská žokejka Rachael Blackmoreová se zapsala do sportovní historie. Stala se první ženou, která vyhrála dostih Velká národní v Liverpoolu.

Článek

Jedenatřicetiletá Irka Rachael Blackmoreová se stala první ženou, která vyhrála každoročně konaný dostih v anglickém Liverpoolu.

Překonala tak dosud nejlepší výsledek, který měla žokejka Katie Walshová, jež v roce 2012 slavila třetí místo. Podle agentury Bloomberg Blackmoreová v sedle Minella Times prolomila „jednu z největších genderových bariér ve sportu“. Druhý v letošním ročníku závodu doběhl Balko Des Flos, Burrows Saint skončil třetí.

„Momentálně se necítím jako muž ani žena. Necítím se ani člověkem,“ reagovala na vítězství Blackmoreová. „To je neuvěřitelné,“ dodala mladá jezdkyně.

Její věrný parťák, osmiletý valach Minella Times, předvedl podle sportovkyně fantastický výkon, byl podle ní naprosto neuvěřitelný a nádherně skákal. „Čekala jsem do poslední chvíle. Když jsem přeskočila tu poslední překážku, chtěla jsem po něm, aby trochu přidal, a to je přesně to, co udělal ,“ cituje slova Blackmoreové stanice BBC.

Zpravodajský server Independent připomíná, že ženy se na start Velké národní dostaly až v roce 1975, kdy byl přijat zákon o diskriminaci na základě pohlaví.

Nejde ale o první vítězství v kariéře mladé sportovkyně. Před třemi týdny se také stala vůbec první ženou v historii, která vyhrála prestižní cenu na Cheltenhamském festivalu, jenž probíhá od roku 1980. Podle amerických médií předvedla tehdy dokonalou rovnováhu a načasování, získala tak titul nejlepší jezdkyně.

Britská média ji mezitím označila za novou tvář britských a irských koňských dostihů. Celkově si Blackmoreová za svou kariéru vybojovala šest vítězství včetně Champion Hurdle.

Sobotní dostih se kvůli koronavirovým opatřením uskutečnil bez diváků. Sportovci se tak ocitli bez podpory stovky tisíc lidí. Avšak svědky historického okamžiku na trati Merseysidese se stali přítomní žokejové a trenéři, kteří sportovkyni aktivně podporovali.

Trenér Blackmoreové De Bromhead označil triumfální výkon Irky za brilantní.

„Máme štěstí, že ji máme,“ neskrýval svůj obdiv De Bromhead. „Spolupráce s ním přinesla jezdkyni spoustu významných jízd a nakonec i největší vítězství ze všech,“ napsala v reakci na úspěch Blackmoreové stanice BBC.

Reklama

Doporučované