Hlavní obsah

Je to nevídaný pád. Vymstilo se nám soužití s Babišem, hodnotí volební výsledek Zaorálek

Povolební rozhovory Seznamu: volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek.

 

Reklama

Seznam Zprávy přinášejí povolební rozhovory s lídry, jejichž strany se v pátečním a sobotním hlasování dostaly do Poslanecké sněmovny.

Článek

Sociální demokraté si ve volbách dramaticky pohoršili. S 7,27 % hlasů skončili až šestí. Přišli o 35 mandátů a do nového volebního období jim tak zůstane jen 15 poslanců.

Straničtí krajští lídři v sobotu hodnotili volební výsledek slovy katastrofa, debakl, šok, drtivá prohra či černý den pro sociální demokracii. Předseda ČSSD Milan Chovanec oznámil, že o případných změnách ve vedení rozhodne až dubnový sjezd. Připustil ale, že by k němu mohlo dojít už v únoru.

Volební lídr Lubomír Zaorálek za propadem voličské podpory vidí hlavně čtyřleté koaliční soužití s ANO Andreje Babiše. „Byla to pro nás nevýhodná poloha,” říká v rozhovoru pro Seznam Zaorálek. Jeho strana prý lidem nedokázala vysvětlit své vládní úspěchy. O odchodu z politiky zatím neuvažuje.

„Jednat budeme muset,” hodnotí Zaorálek vyhlídky na rozhovory o uspořádání Sněmovny a vzniku vlády.

Od června vládne ČSSD „triumvirát” - premiér Bohuslav Sobotka, vedení strany převzal Chovanec a celostátním volebním lídrem se stal Lubomír Zaorálek. Chovanec už v sobotu v narážce na Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka z ANO prohlásil, že si jeho strana neumí představit, že by v případné vládě seděla s obviněným politikem.

Reklama

Doporučované