Hlavní obsah

Historie z roku 1968 je zfalšovaná, řekl předseda KSČM Filip. Za invazí prý stojí Ukrajina

„Hlavní silou invazních armád byli Ukrajinci," citoval britský list předsedu KSČM.Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Předseda KSČM Vojtěch Filip v rozhovoru pro britský list The Guardian rozebral rok 1968. Podle něj je historie tohoto roku zfalšovaná. Nepřímo obvinil Ukrajince z ozbrojeného vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa.

Článek

Značnou pozornost ukrajinských médií v úterý vyvolala slova předsedy KSČM Vojtěcha Filipa o potlačení pražského jara v roce 1968. Šéf českých komunistů v rozhovoru pro britský list The Guardian nepřímo obvinil Ukrajince z ozbrojeného vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa.

„Historie roku 1968 je ze sta procent zfalšována,“ uvedl Filip v rozhovoru, který web britského listu otiskl v neděli. „Nikdo nenapíše, že celá idea je postavená na protiruském stanovisku. V sovětském politbyru byl v té době jediný Rus, který hlasoval proti. Brežněv byl z Ukrajiny. Hlavní silou invazních armád byli Ukrajinci,“ citoval britský list předsedu KSČM.

Seznam zprávy požádaly předsedu KSČM Vojtěcha Filipa o vyjádření. Ten na vývzu nereagoval.

Poslanec za KSČM Jiří Dolejš v sms zprávě napsal: „Beru to jako svérázný bonmot, irelevantní, pokud jde o výklad historie. KSČM okupaci v roce 1968 odsoudila a přijala zrušení normalizačního ‚Poučení‘ - a to je hlavní.“

Dodal také, že historie byla interpretována různě: „U nás někteří jednotlivci ještě nevybředli z normalizačních bludů. I v Rusku militantní konzervativci nemluví o okupaci, ale o pomoci.“

Výrok předsedy KSČM otevřeně kritizuje opozice.

„Komunisté se nemění - i se svými výmysly, obdivem k Moskvě, bagatelizováním zločinů a falšováním historie, v čemž vždy vynikali. Výročí invaze ze srpna 1968 je příležitostí si připomenout, kdo se díky (předsedovi ANO) Andreji Babišovi a (předsedovi ČSSD) Janu Hamáčkovi přiblížil k moci,“ uvedl na Twitteru předseda ODS Petr Fiala.

„Překrucování historie vždy bylo a je doménou totalitářů a vůdců antidemokratických sekt. Vojtěch Filip se svými výroky o roce 1968 nepokrytě zařadil mezi ně. Snahou vyvinit Rusko z okupace se zároveň stal pouhou loutkou sílícího stalinistického křídla KSČM,“ reagoval předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Podobně reagují i další čeští politici.

Podle ukrajinského serveru Ukrajina.ua „V Česku obvinili Ukrajinu z potlačení pražského jara“.

Server Vesti.ua nadepsal svou informaci titulkem „Vpád ukrajinských vojáků: V Česku šokovali grandiózním obviněním na adresu Ukrajiny“.

Zpravodajská agentura Regnum působící v postsovětském prostoru napsala, že podle Filipa „vstup sovětských vojsk do Československa v roce 1968 byl protiruskou akcí, kterou uskutečnili Ukrajinci“.

Agentura Unian v úterý v komentáři k výrokům Vojtěcha Filipa napsala, že „nad českou komunistickou stranu, která se poprvé za 30 let přiblížila k moci, se vrátil přízrak minulosti“.

Podle historických dokumentů bylo v roce 1968 v sovětském politbyru, jmenovaném dva roky předtím, jedenáct osob. Kromě Brežněva to bylo pět Rusů, jeden Bělorus, jeden Lotyš a Ukrajinci Nikolaj Podgornyj, Dmitrij Poljanskij a Pjotr Šelest.

Než přijely tanky. Půlhodinový dokument odvysílá TV Seznam v úterý 14. srpna od 20:00.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované