Hlavní obsah

Historik bádal, jak se mohl vězněný intelektuál Gustáv Husák stát poskokem Moskvy

Nová publikace o posledním komunistickém prezidentovi čerpá i z moskevských archivů.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Co skrývá 3 500 stránek spisu, který si na posledního prezidenta komunistického Československa vedli Sověti?

Článek

Do knihkupectví se nyní dostala kniha historika Michala Macháčka Gustáv Husák, která přináší nový pohled na posledního komunistického prezidenta Československa.

Její autor, badatel Michal Macháček, má minimálně jedno prvenství.

Jako první totiž mohl v moskevském archivu nahlédnout do spisu o 3 500 stránkách, který si na posledního československého komunistického prezidenta Gustáva Husáka vedli Sověti.

Macháček k tomu získal souhlas Husákovy rodiny, a tak mimo jiné detailně popisuje klíčovou situaci, kdy Husák coby slovenský intelektuál, který byl v 50. letech vězněn a v 60. letech stál v obrodném proudu, využil okupaci v srpnu 1968 k návratu na politický vrchol.

„On tehdy bral mocenský vliv Moskvy jako neměnnou geopolitickou realitu, ze které je nutné vycházet. Proto plnil přání, která zaujímala Moskva, a tím si získal Brežněvovu důvěru a mohl se téměř na dvě desetiletí stát prvním mužem Československa,” říká autor knihy, který se Husákovým životem detailně zabývá už deset let.

Ve svém zkoumání probádal kromě dosud neznámých pramenů z českých, slovenských a ruských archivů také materiály ze soukromého archivu Husákovy rodiny.

K jakému postoji k Husákovi ho to přivedlo? Podívejte se v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované