Hlavní obsah

Historik Eduard Stehlík bude kandidovat do Senátu

Foto: Petr Horník / Právo / Profimedia, Profimedia.cz

Eduard Stehlík.

Reklama

Stehlík v současnosti působí jako ředitel Památníku Lidice, ze kterého ale v případě zvolení zatím neuvažuje odejít.

Článek

ODS a KDU-ČSL posílají do podzimních voleb do Senátu v Praze 9 jako svého kandidáta historika Eduarda Stehlíka, který se po loňském odchodu z Ministerstva obrany stal novým ředitelem Památníku Lidice.

Kandidaturu Seznam Zprávám potvrdil sám Eduard Stehlík. „Budu kandidovat jako nezávislý s podporou ODS a KDU-ČSL,“ uvedl. Ke kandidatuře jej pak dle jeho slov přesvědčila vzrůstající potřeba Senátu jako pojistky pro demokracii.

Svou senátní kampaň by rád vedl v duchu představení Čechů nejen jako švejků nebo kolaborantů, ale i jako hrdinů, k čemuž Praha 9 a 14, kde je těžiště jeho volebního obvodu, podle něj přímo vybízí. „Musí se o tom mluvit, byli to odvážní lidé. S Prahou 9 souvisí plno jmen, kteří pomáhali například Jozefu Gabčíkovi a Janu Kubišovi - a některá jsou téměř zapomenutá,“ líčí dále východiska své kandidatury.

V Senátu se pak chce věnovat otázkám národní identity, bezpečnosti nebo našeho postoje k Rusku. Vedle toho pak chce věnovat pozornost i úskalím seniorské péče, a to nejen pro veterány, ale i pro „civily“.

Stehlík v současnosti působí jako ředitel Památníku Lidice, ze kterého ale v případě zvolení zatím neuvažuje odejít. „Cítím za památník zodpovědnost a dokud to tam nebude klapat, tak se jej opustit nechystám,“ dodává.

Stehlík je čestným občanem Lidic a má důvěru místních, kteří si jej do čela památníku přáli.

Reklama

Související témata:

Doporučované