Hlavní obsah

Hit české koronavirové turistiky: Maledivy, Zanzibar a Dubaj

Foto: Anita Plasová

Zanzibar je stále oblíbenější destinací Čechů.

Reklama

Ačkoliv jsou možnosti cestování po celém světě omezené, zájem o exotické dovolené je ze strany Čechů velký. Nejčastěji volí top tři destinace: Maledivy, Dubaj a Zanzibar.

Článek

Po roce 2020, který by většina podnikatelů v cestovním ruchu nejraději vymazala z paměti, přišlo již s koncem roku a začátkem roku 2021 lehké oživení, potvrzují to aktuální informace z Letiště Václava Havla Praha.

„Podle aktuálních statistik bylo během prosince odbaveno i vzhledem k vánočním a novoročním svátkům o 55 procent cestujících více než v listopadu. Mezi nejoblíbenější destinace, do kterých zamířilo přes pražské letiště nejvíce cestujících, se kromě velkých evropských měst, která slouží také jako přestupní body pro navazující lety, objevily Hurghada, Malaga, Barcelona nebo ostrov Tenerife,“ sdělila pro Seznam Zprávy mluvčí letiště Kateřina Pavlíková.

Kromě zmíněných destinací ale letenky Čechů nyní nejčastěji obsahují jako cílovou destinaci Maledivy, Dubaj nebo Zanzibar. U těchto lokací jde dokonce o meziroční nárůst.

„Češi loni u Letušky nakoupili letenky do celkem 836 destinací po celém světě. Nejvíce letenek se prodalo do Prahy. Jednalo se zejména o návraty v začátku pandemie. Další v pořadí byly Paříž, Kyjev a Amsterdam. Z dálkových destinací vedla Dubaj, za ní Male a Denpasar. Pouze dva cíle cest zaznamenaly meziroční nárůst poptávky, a to řecká Preveza, kam se cestovalo v létě, a Zanzibar, kam Češi mířili na podzim. V těchto týdnech přetrvává největší zájem o cesty do Dubaje, Zanzibaru a na Maledivy,“ potvrzuje za společnost Asiana Josef Trejbal.

Přes tento portál odletí ještě do konce února 470 cestujících na Zanzibar, 520 do Dubaje a 400 na Maledivy.

Aerolinky někde přidávají lety

Kiwi.com přidává ale i další oblíbené destinace Čechů, kde je počasí vlídnější než v tuzemsku.

„Data Kiwi.com také naznačují, že Češi mají chuť cestovat i v roce 2021, což se projevuje u dosavadních rezervací. Kromě trvale oblíbeného Londýna se Češi těší do tepla, kromě Barcelony a Malagy přibývají rezervace i na Tenerife. Mezi top destinace mezi listopadem 2020 a lednem 2021 patří tyto: Kyjev, Tenerife, Malaga, Londýn, Lvov, Las Palmas, Barcelona, Moskva, Madrid a Dublin,“ uvedla za společnost Nina Černá.

Aby zájem Čechů o exotickou dovolenou letecké společnosti pokryly, přidávají dokonce na některých letech spoje.

„Aktuálně mohou cestující využít z Letiště Václava Havla Praha přímá letecká spojení do více než dvacítky destinací, K dispozici jsou také přímé lety do oblíbených destinací, kam nyní míří cestující za teplem, například do Egypta, na Kanárské ostrovy nebo španělské Malagy či Barcelony. Přímé letecké spojení má Praha také na dálkových linkách do oblíbené Dubaje nebo do katarského Dauhá, kde v těchto dnech dochází dokonce k navyšování počtu týdenních spojů, a to v návaznosti na zvyšující se zájem cestujících.

Cestující tak mohou využít až čtyři lety týdně s leteckou společností Qatar Airways nebo Emirates a vycestovat jednoduše s jedním přestupem například i do vzdálenější destinací, například na Maledivy nebo na Zanzibar,“ doplňuje Kateřina Pavlíková.

Podle Josefa Trejbala z Asiany se letecké společnosti snaží povzbudit poptávku nízkými cenami. Průměrná cena klesla o tři tisíce a společnosti stále častěji nabízí změny termínů zdarma. Podle Michaely Pipek z cestovní kanceláře Exclusive Tours, která organizuje zájezdy movitým klientům na míru, se celková cena za zájezd do exotiky rozhodně nesnížila.

Levnější Maledivy? Nehrozí

„Maledivy fungují s určitými omezeními, a lidé si tak myslí, že budou levnější. Tak to ale určitě není. Destinace jsou hodně vytížené, takže se dostáváme i do vyšších kategorií. Rozpočet, který dříve stačil, tak nyní stačit nemusí. V dnešní době za půl milionu na pobyt, bez letenek se nedá pořídit to, co v minulých letech. Když pak přičtete letenky do business class, jste se čtyřčlennou rodinou přes milion hned,“ doplňuje Pipek za Exclusive Tours.

Právě zájem o cestování ve vyšší třídě se také těší většímu zájmu cestujících, i zde je ale množství volných letenek značně omezeno, protože letecké společnosti volí spíše menší letadla, ta věští zůstávají uzemněná.

I cestovní kancelář Exclusive Tours pro své klienty nyní nakupuje letenky nejčastěji na Maledivy, do Dubaje nebo Zanzibar. Služby využívá zhruba stejné množství lidí jako v minulých letech.

„Naši klienti nejvíce létají na Maledivy a do Dubaje, je tam ještě alternativa Zanzibaru, kde navíc nejsou vyžadovány testy na covid-19. Na Maledivách je na výběr řada resortů i ostrovů. Dubaj je samozřejmě stálice, přestože má nějaká omezení, velmi dobře funguje. Na druhou stranu Karibiku příliš zájezdy neorganizujeme, protože je to daleko a spojení tam není dobré. Ale měli jsme poptávky na Dominikánskou republiku, Mexiko, Kostariku a Kubu. Někteří létají i do Asie, a to i přesto, že je zde nutná 10denní karanténa, podstoupí to a pak jsou v Asii třeba ještě měsíc,“ popisuje poptávku Čechů Michaela Pipek.

Lyžování v Alpách? Pro Čechy nyní nemožné

Pokud by někoho naopak lákalo lyžování v horách, aktuálně se jedná pro Čechy o nedostupnou aktivitu. Naděje by ale ještě mohla svitnou v případě otevření sjezdovek v Rakousku nebo zrušení povinné karantény pro Čechy ve Švýcarsku, což podle informací agentur není zcela nereálná možnost. Vše se bude ale samozřejmě odvíjet od epidemiologické situace a také očkování proti covidu-19. Někteří v něm vidí velkou naději nejen pro cestovní ruch.

„S nadějí a optimismem vyhlížíme dobu, kdy bude očkování na covid-19 dostupné. Naši klienti zejména z korporátní sféry budou nepochybně mezi prvními, kdo o očkování projeví zájem. Očekáváme, že očkovací průkazy, ať již v podobě tištěné, nebo digitální, budou mít dostatek ochranných prvků a budou odolné vůči zneužití. Domníváme se, že by pokusy o jejich padělání měly být postaveny na úroveň trestného činu veřejného ohrožení, ne-li přímo k pokusům o teroristický útok. K tomu, co jsme prožili v roce 2020, se již nechceme vracet,“ uzavírá za společnost Asiana Josef Trejbal.

Reklama

Doporučované