Hlavní obsah

Hitem americké inaugurace jsou Bernieho palčáky

Senátor Bernie Sanders z Vermontu na slavnostní inauguraci prezidenta Joea Bidena.

Reklama

Internet má po středeční inauguraci amerického prezidenta Joea Bidena nového krále memů. Je jím „nevrlý“ demokratický senátor Bernie Sanders.

Článek

Neúspěšný uchazeč o vstupenku do boje o Bílý dům za demokraty a senátor za stát Vermont dorazil na slavnostní ceremonii v zimní bundě značky Burton a výrazných pletených rukavicích.

Na fotografiích se následně objevil v „nevrlém“ vzezření, sedící na židli a stal se novou hvězdou internetu a především memů.

Sanders sedící na železném křesle z Game of Thrones, v osamění na pláži, po boku protagonistek Sexu ve městě nebo zakomponovaný do těch nejslavnějších uměleckých děl.

Motiv „nevrlého“ Bernieho se díky populárním memům prodává na internetu například na tričkách nebo hrnečcích.

Enormní zájem vzbudily také jeho pletené rukavice. Ty dostal v roce 2016 od jedné ze svých fanynek darem. Učitelka druhého stupně z Vermontu Jen Ellisová tak chtěla Sanderse povzbudit po prohře v prezidentských primárkách.

Recyklované rukavice upletené z vlněného svetru a flísu si po inauguraci a na základě pár let starého inzerátu na Twitteru objednalo u Ellisové přes šest tisíc lidí. Ta však uvedla, že rukavice už nevyrábí a ani je není možné koupit. Pletení se už totiž nevěnuje.

Rukavice si ale v online světě žijí svým životem. Fanoušci jim například založily twitterový účet @BernieMittens, který má přes sedm tisíc sledovatelů. Na internetu také existují videa, kde si lidé radí, jak si stejné rukavice uplést.

Samotný Sanders reagoval na otázky ohledně svého outfitu na inauguraci tím, že chtěl, aby mu bylo především teplo. „Nezajímám se o módu. Prioritou je pro mě být v teple, a teplo mi dnes bylo.“

Dodal také, že právě obyvatelé Vermontu vědí, jak se opravdu teple obléknout. Nejnižší historicky zaznamenaná teplota v tomto státě na severovýchodě USA činí minus 46 stupňů Celsia, obvyklý přísun sněhu se pohybuje od 1,5 do 2,5 metru za sezonu.

Uživatelé Twitteru vypátrali, že Sanders na sobě neměl rukavice poprvé. Oblékl si je například už o rok dříve při účasti na Pochodu žen v New Hampshiru.

Reklama

Doporučované