Hlavní obsah

Hitler jako suvenýr z Česka. V centru Prahy prodávají hrnečky s nacistickým vrahem. Jdou na dračku

Na Václavském náměstí si můžete jako suvenýr koupit hrneček s Hitlerem.Video: Prokop Vodrážka, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nejedná se o první případ prodeje materiálu s německým diktátorem. Trička a hrnečky již od loňska prodává také nakladatelství Naše vojsko.

Článek

V obchodě I Love Prague v dolní části Václavského náměstí v centru Prahy jsou k mání suvenýry s vyobrazením nacistického diktátora Adolfa Hitlera.

„Obchod jsem navštívil s kanadskými přáteli a všichni jsme byli neuvěřitelně překvapeni a znechuceni,“ sdělil Seznamu jeden ze zákazníků obchodu.

Hrnky s Hitlerovým portrétem se v obchodě prodávají vedle suvenýrů s tvářemi dalších historických postav i dnešních státníků, jako jsou Miloš Zeman či Angela Merkelová.

V pondělí sice na pultě už suvenýr s Hitlerem chyběl, ale podle obsluhy byl jen momentálně vyprodán a po doplnění ze zásob se do nabídky vrátí.

Hrnky s Hitlerem vyrábí společnost Factory Shop s.r.o., která má v obchodním rejstříku jedinou společnici - tutéž jako společnost I Love Prague s.r.o., v jejíž prodejně se zmíněné zboží prodává.

Kontakt na majitelku odmítla obsluha obchodu poskytnout a kontaktovat se ji nepodařilo ani na telefonním čísle uvedeném v katalogu Firmy.cz.

V Německu uchovávají památku na Adolfa Hitlera. Starosta se jí nechce vzdát.Video: Háta Sassmannová

Prodej hrnků a triček s portréty německého diktátora už loni nabízelo nakladatelství Naše vojsko a policie kvůli tomu prošetřuje, jestli se někdo dopustil protiprávního jednání.

„Kriminalisté na případu stále pracují a zjišťují, jestli se někdo dopustil protiprávního jednání, či nikoli. V případě, že policisté zjistí, že se jedná o protiprávní jednání a bude možnost stíhat konkrétní osobu, tak bude zahájeno trestní stíhání,” uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Podle advokáta Aleše Rozehnala však není pravděpodobné, že by se prodej suvenýrů s portrétem nacistického diktátora dal považovat za protiprávní. Zákon o propagaci hnutí, která směřují k potlačení práv a svobod jednotlivců, totiž podle něj mluví pouze o hnutích a nikoliv ideologiích.

„Adolf Hitler je představitelem hnutí nacismu, které se dnes již nevyskytuje. Objevují se pouze neofašistická a neonacistická hnutí. Tudíž zobrazování nacistických hnutí není trestným činem. Jedná se o jednání, které je nečestné, nemravné a nevkusné, nicméně na to je trestní právo krátké,“ dodal Rozehnal.

V Německu nepředstavitelné

Přesto například v Německu je něco takového, co je možné v Česku, nepředstavitelné.

Německo má totiž zákon, který poměrně přesně popisuje situace, kdy by někdo na veřejnosti ukazoval symboliku zločinného nacistického režimu včetně vyobrazení vůdce Adolfa Hitlera. Německý trestní zákoník pro pachatele počítá s vysokou pokutou nebo až třemi lety odejmutí svobody nepodmíněně.

Reklama

Doporučované