Hlavní obsah

„Hitler je gentleman?" Jiří Ovčáček v přímém střetu s vnučkou Ferdinanda Peroutky

V Duelu diskutovali vnučka Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová a mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Říká se, že kdo hledá, ten najde. V tomhle případě to ale evidentně neplatí. Od února roku 2015 hledal mluvčí Hradu Jiří Ovčáček článek s názvem „Hitler je gentleman“, který Miloš Zeman zmínil v projevu k výročí konce holokaustu. Jeho autorství hlava státu přisoudila novináři Ferdinandu Peroutkovi. Zeman tvrdí, že text viděl v časopise Přítomnost „vlevo dole”. Podle historiků ale takový článek neexistuje. Vnučka Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová se dlouhodobě domáhá omluvy. Nejvyšší soud teď celou kauzu vrátil na začátek.

Článek

Změní Peroutkova vnučka soudní strategii? A omluví se někdy prezident?

Téma dnešního Duelu. V něm diskutovali vnučka Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová a mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Zeman 27. ledna 2015 v projevu k výročí konce holokaustu hovořil mimo jiné o selhání intelektuálů v krizové situaci, jakou byl nástup nacismu, a o jejich fascinaci tímto zrůdným učením. O Peroutkovi řekl, že napsal v časopise Přítomnost článek s titulkem Hitler je gentleman. Zároveň mu přisoudil výrok „Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“. Posléze se ukázalo, že autorem výroku je Jan Stránský. Článek v Přítomnosti se Pražskému hradu nalézt nepodařilo, podle historiků neexistuje.

Justice přiznala Kaslové nárok na omluvu za to, že prezident označil jejího děda za autora článku „Hitler je gentleman“. Za chybu u Stránského výroku a úvahu o fascinaci intelektuálů zrůdným učením se Česká republika podle verdiktu omlouvat nemusela. Teď věc soudy budou posuzovat znovu.

Pořad Duel vysílá celoplošná televize Seznam každý všední den živě ve 13:00 hodin. Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Doporučované