Hlavní obsah

„Hitler udělal chybu. Zabil málo Židů.“ Slavný spisovatel v šoku z návštěvy Severního Irska

Antisemitské komentáře hostů severoirské hospody.Video: Jana Lipská

 

Reklama

Pozdvižení se zvedlo po návštěvě americko-izraelského a i v Česku dobře známého spisovatele a novináře Tuvii Tenenboma v jedné z hospod v Severním Irsku.

Článek

Hosté se tu netajili antisemitskými názory, které se neostýchali říkat ani na kameru. Událost nyní vyšetřuje policie a veřejní činitelé se předhánějí v odsudcích. Informují o ní irská i britská média.

Tuvia Tenenbom, kterého proslavily knížky Všechny jejich lži a Chyťte Žida!, vyrazil na britské ostrovy v rámci přípravy na svou další knížku, jež bude zachycovat dění kolem brexitu.

V severoirském městě Londonderry zavítal do jedné z hospod, kde se dal do řeči se štamgasty. Vyptával se jich na brexit a poté ho zajímalo, proč mají na zdech palestinské vlajky.

„Protože je podporujeme (Palestince). Izraelci jsou šmejdi. Zabíjejí děti, zabíjejí mimina.“ Zatímco se hosté smáli, další přidal svůj komentář: „Jediné, co Hitler udělal špatně… že nezabil těch zas*** Židů dost. Hitler nezabil dost Židů. Je to mor lidstva.“

Tenenbom, jehož část rodiny byla během holocaustu zavražděna, se ujistil, že slyší správně: „Co jste to říkal?“ a muž to zopakoval: „Židi. Mor lidstva.“

Spisovatel, který na svých cestách často vystupuje pod jinou identitou (aby přiměl respondenty se otevřít, ale i kvůli bezpečnosti – když třeba cestuje po arabském světě), se mužům představil jako reportér německé televize. „Byli si vědomi, že je natáčíme.“

Podívejte se na rozhovor s Tuviou Tenenbomem pro Seznam

„S takovým typem antisemitismu jsem se setkal už dřív… Potkal jsem spoustu lidí, kteří podporují palestinskou věc,“ řekl Tenenbom deníku Irish Sun. „Ale myslím, že jsem se ještě nikdy nesetkal s lidmi, kteří by Židy tak nenáviděli, jako právě v Severním Irsku i Irsku samotném, a to platí i o městě Derry,“ dodal šokovaný spisovatel.

Incident se odehrál již loni v říjnu, ale najevo vyšel až nyní, kdy o něm referují média na ostrovech. BBC zároveň informovala, že antisemitské poznámky v hospodě v Londonderry začala vyšetřovat severoirská policie.

Událost odsuzují politici napříč spektrem. Předsedkyně Demokratické unionistické strany (DUP) Arlene Fosterová sdělila: „Odporný komentář. Malá židovská komunita v Severním Irsku bude mít vždycky podporu mou i všech normálně uvažujících lidí.“ Mluvčí další strany Sinn Féin uvedl: „V naší společnosti nemá rasimus, sektářství, antisemitismus nebo diskriminace žádné místo.“

Tuvia Tenenbom již dvakrát navštívil Česko, kde představil své knížky Všechny jejich lži, Čau uprchlíci! a Chyťte Žida!.

Reklama

Doporučované