Hlavní obsah

Hitlerovy akvarely se na aukci nepodařilo prodat. Nikdo neměl zájem

O Hitlerovy akvarely nikdo neprojevil zájem.Video: David Krkoška, AP, Reuters

 

Reklama

Pět akvarelů připisovaných někdejšímu nacistickému diktátorovi Adolfu Hitlerovi se nepodařilo na sobotní aukci v Norimberku prodat. Informoval o tom regionální deník Nürnberger Nachrichten. Důvodem neúspěchu možná byly pochybnosti o pravosti obrazů.

Článek

Pětici obrazů údajně Hitler vytvořil v mládí, kdy snil o dráze výtvarného umělce. Aukční síň Weidler stanovila vyvolávací cenu na 19 000 až 45 000 eur (přibližně 490 000 až 1 160 000 korun). Nenašel se však nikdo, kdo by je za tuto cenu koupil.

Do neúspěšné aukce šly rovněž předměty, které Hitler údajně vlastnil, včetně vázy a proutěného křesla se svastikou v opěradle.

Dražbu od počátku provázela podezření, že nabízené předměty jsou padělky. Minulý týden totiž německá policie v aukčním domě zabavila 63 děl přisuzovaných diktátorovi kvůli podezření, že jde o falzifikáty.

V Berlíně minulý měsíc úřady zabavily tři akvarely přisuzované Hitlerovi na základě hlášení zpochybňujících jejich pravost.

Hitler jako mladý muž namaloval odhadem zhruba 2000 obrazů. Ještě před 1. světovou válkou se neúspěšně pokoušel ve Vídni prorazit jako umělec. Na tamní Akademii výtvarných umění ho však hned dvakrát nepřijali.

Výtvarní kritici považují Hitlerovy výtvory za umělecky bezcenné. V minulosti se jich přesto desítky prodaly za poměrně vysoké částky. Například i v aukčním domě Weidler se v roce 2015 prodala více než desítka údajně Hitlerových obrazů za téměř 400 000 eur.

Reklama

Související témata:

Doporučované

Hlavní zprávy