Hlavní obsah

Hitparádu vyhrál protestsong o Kaczyńském, Polský rozhlas ji zrušil

Foto: S.P. RECORDS

Záběr z videoklipu k písni Tvoje bolest je lepší než moje.

Reklama

Obvinění z cenzury z jedné strany, nařčení z podvodu ze druhé. V Polském rozhlase panuje kvůli písni o Jarosławu Kaczyńském napětí. Došlo i k odchodu známých tváří.

Článek

„Celý hřbitov tvůj je lepší než můj,“ zpívá v písničce polský zpěvák Kazimierz Staszewski alias Kazik. Nezpívá o nikom jiném než o Jarosławu Kaczyńském. Předseda polské vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) totiž v době sílící epidemie koronaviru navštívil hned několik varšavských hřbitovů, a to i přes to, že byly uzavřené.

Tvoje bolest je lepší než moje

Kaczyński, který objel hřbitovy v limuzíně s ochrankou, dostal výjimku a mohl na 10. výročí uctít oběti leteckého neštěstí u Smolenska a navštívit hrob své matky. Běžní Poláci se ale týdny nedostali na hřbitovy ani do parků či lesů a od policie dostávali vysoké pokuty.

Kazikova píseň Tvoje bolest je lepší než moje vyšla 8. května. Už 15. května večer se umístila na prvním místě populární hitparády Trojky, tedy třetí stanice veřejnoprávního Polského rozhlasu. Chvilku po ohlášení výsledků ve vysílání ale zmizela z webu Trojky stránka s pořadím hitparády i příspěvek na Facebooku, který výsledky ohlašoval.

Takový krok vyvolal v polských soukromých médiích poprask a podezření z cenzury. A to není neoprávněné. Polský rozhlas sice je veřejnoprávní médium, ale stejně jako v případě Polské televize (TVP) má na něj rozhodující personální i obsahový vliv strana PiS. Ta rozhoduje i o financích, které médiím putují jako „kompenzace“ za nevybrané koncesionářské poplatky.

Komentář k situaci v Polské televizi:

Letos dostaly rozhlas a televize dohromady v přepočtu 12 miliard korun. A zpravodajství obou médií vypadá přesně podle toho: jde o hlásnou troubu vládnoucí strany, politickému „majiteli“ se přizpůsobuje kromě reportáží také publicistika a jednostranný výběr komentátorů. V porovnání s TVP si přitom Trojka delší dobu držela větší míru nezávislosti, a to i vzhledem k tomu, že obsahově cílí na náročnější publikum.

Vedení stanice tvrdí, že o cenzuru nejde a avizuje audit. „Vážení posluchači, během elektronického hlasování o hitparádě 15. 5. došlo k manipulaci při sčítání hlasů pro jednotlivé písničky, což zfalšovalo konečný výsledek,“ napsal v prohlášení šéfredaktor Tomasz Kowalczewski. Kazikův song prý měl skončit až jako čtvrtý, redakce proto hlasování úplně zneplatnila. Není jasné, zda se bude hitparáda tento týden vysílat.

Odchod známých tváří

Moderátor hitparády nařčení z falšování výsledků odmítl. „V souvislosti se situací, která nastala kolem pátečního vyhlášení hitparády a mého obvinění z nepoctivosti při přípravě vysílání, které moderují 35 let, ukončuji se třetí stanicí Polského rozhlasu spolupráci,“ uvedl Marek Niedźwiecki, který je jednou z legend Trojky.

Po Niedźwieckém následovali další moderátoři a novináři, mezi nimi i spisovatel Mariusz Szczygieł. Někteří umělci, například známý zpěvák Dawid Podsiało, pak nechtějí, aby Trojka hrála jejich písně. Na 30 zaměstnanců Trojky v neděli před budovou mlčky protestovalo proti cenzuře.

Velké odcházení z Trojky se neděje poprvé. Už letos v březnu odešla další velmi známá tvář nebo spíš hlas, Wojciech Mann. Po 55 letech odešel na protest proti tomu, že stanice ze dne na den neprodloužila smlouvu novinářce Anně Gacekové, která působila v rozhlase 19 let.

Politici PiS mluví o hloupé písničce

K věci se vyjádřili i politici PiS. Europoslanec a exministr vnitra Joachim Brudziński mluví o lidské hlouposti nebo provokaci. O té napsal i ministr kultury Piotr Gliński. Oba podotkli, že považují Kazikovu píseň za hloupou a nespravedlivou. Premiér Mateusz Morawiecki označil kauzu za zástupné téma. Uctění památky a návštěvu hrobů obětí smolenského neštěstí považuje za povinnost.

Foto: Profimedia.cz

Jarosław Kaczyński se spolupracovníky 10. dubna 2020.

Sám Kazik věc zatím nekomentoval, situace se podle něj „komentuje sama“. Sám se přitom ještě nedávno o vládě PiS vyjadřoval smířlivě, kladně hodnotil štedré sociální příspěvky, které se týkaly i jeho syna. Kontroverzní reformy soudnictví podle vyjádření Kazika z roku 2018 situaci nezhoršují a pozice Polska v Evropě se nemění.

Do politiků se zpěvák v písni neopřel poprvé. V 90. letech kritizoval prezidenta Lecha Wałęsu za nesplněný volební slib, na paškál si vzal i premiéry Józefa Oleksyho nebo Waldemara Pawlaka. Aféra v Polském rozhlase aktuální Kazikově písni pomohla: z pátečních 1,2 milionu zhlédnutí se v pondělí večer dostala na 6 milionů.

Reklama

Související témata:

Doporučované