Hlavní obsah

Hizballáh používá v Sýrii americké zbraně, stěžuje si Izrael

Hizballáh používá v Sýrii americké zbraně, říká izraelský důstojník.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Fotky amerických obrněných vozidel M113 ze Sýrie se objevily na sociálních sítích. Vystupují na nich bojovníci Hizballáhu.

Článek

Izrael informoval Spojené státy, že bojovníci libanonské militantní skupiny Hizballáh používají v Sýrii americké obrněné transportéry, které USA původně dodaly libanonské armádě. Upozornil na to vysoký důstojník izraelské armády.

Ministerstvo zahraničí Spojených států minulý měsíc uvedlo, že americká ambasáda v Bejrútu začala vyšetřovat fotky ze sociálních sítí, na nichž bojovníci Hizballáhu, kteří podporují syrského prezidenta Bašára Asada, používají americké vojenské vybavení v Sýrii. Na obrázcích by měla být americká obrněná vozidla M113, uvedla agentura Reuters.

„Jedná se o obrněné transportéry Hizballáhu, který bojuje v Sýrii. Získal je od libanonské armády,“ řekl agentuře Reuters důstojník izraelské armády, který chtěl zůstat v anonymitě.

Vozidla pocházejí z americké dodávky zbraní

Transportéry M113 pravděpodobně pocházejí z dodávek americké armády libanonským silám, kterými chtějí Spojené státy vyjádřit Libanonu podporu při obraně proti extremistům. V srpnu předala libanonské armádě velvyslankyně Spojených státu Elizabeth H. Richard dodávku výzbroje v hodnotě 50 milionů dolarů (1,3 miliardy korun). Zásilka obsahovala například 50 obrněných vozidel Humvee, 40 houfnic nebo 50 granátometů.

Jen v tomto roce dodaly USA libanonským bezpečnostním silám vybavení a výcvik ve výši 221 milionů dolarů (5,7 miliard korun). Libanon je pátým největším příjemcem americké vojenské pomoci, uvedl izraelský deník Haaretz.

Zatím není jasné, jak Hizballáh obrněná vozidla získal, uvedl představitel izraelské armády. Podle něj by mohlo jít o část dohody mezi libanonskými ozbrojenými silami a Hizballáhem, který nedávno „posílil svůj vliv na libanonské státní instituce“, včetně armády, dodal Haaretz.

Reklama

Související témata:

Doporučované