Hlavní obsah

Hizballáh se nepodílel na vraždě Harírího, rozhodl po 15 letech soud

Foto: Profimedia.cz

U příležitosti desátého výročí úmrtí Rafíka Harírího visely v Bejrútu před pěti lety jeho obří plakáty.

Reklama

Zvláštní soud OSN pro Libanon dospěl k závěru, že šíitské hnutí mohlo mít na vraždě politika zájem, o jeho podílu ale neexistují žádné důkazy. Podobně je to i s dalším podezřelým, syrským diktátorem Bašárem Asadem.

Článek

Na pumovém útoku, při němž v roce 2005 v Bejrútu zemřely dvě desítky lidí, včetně libanonského expremiéra Rafíka Harírího, a zraněno bylo na 220 dalších osob, se nepodílelo vedení libanonského hnutí Hizballáh ani syrská vláda. Podle agentury Reuters to vyplývá z dnes oznámeného verdiktu Zvláštního soudu OSN pro Libanon, který rozhodoval o vině čtyř členů radikálního Hizballáhu. Souzeni jsou v nepřítomnosti a výše trestu má být oznámena v jiném termínu.

„Soud je toho názoru, že Sýrie a Hizballáh mohly mít zájem na odstranění pana Harírího a jeho politických spojenců, neexistuje ale důkaz, že by vedení Hizballáhu bylo do Harírího vraždy jakkoli zapojeno, a není ani žádný přímý důkaz o zapojení Sýrie,“ uvedl soudce David Re podle agentury Reuters. Četl z rozsudku, který má 2600 stran.

Libanonské šíitské hnutí Hizballáh, které podíl na Harírího vraždě vždy odmítalo, patří k nejvlivnější aktérům libanonské politické scény a dlouhodobě se jako strana podílí na vládě. Má ale také Íránem podporované ozbrojené křídlo, které řada zemí považuje za teroristickou organizaci a jež jako spojenec Damašku bojuje i ve válce v Sýrii.

Foto: Profimedia.cz

Soudci Zvláštního soudu OSN pro Libanon.

Sunnita Harírí, který byl premiérem Libanonu v letech 1992-1998 a 2000-2004, byl pro mnohé Libanonce respektovaným politikem mimo jiné proto, že hrál důležitou roli při obnově země po občanské válce (1975-1990). Po jeho zavraždění vypukla v zemi takzvaná cedrová revoluce, jejímž výsledkem byly nové volby a definitivní odchod syrských jednotek. Ty přišly do země na počátku občanské války a Harírí se zasazoval o jejich odchod.

Dnešní čtení rozsudku začalo minutou ticha za oběti exploze téměř tří tisíc tun špatně uskladněného dusičnanu amonného v bejrútském přístavu ze 4. srpna, který zabil na 200 lidí, šest tisíc osob zranil a čtvrt milionu lidí připravil o střechu nad hlavou. Výbuch v Bejrútu, jenž je i klíčovým přístavem pro zásobování země, dále zhoršil hlubokou ekonomickou krizi, která Libanon sužuje už několik let, a zesílil protivládní protesty trvající v zemi od loňského podzimu.

Vynesení rozsudku soudu OSN se podle agentury AP účastní i Harírího syn Saad, který byl rovněž premiérem Libanonu (2009-2011 a od prosince 2016 do letošního ledna). Poprvé se jeho vláda národní jednoty rozpadla poté, co z ní odešlo 10 ministrů Hizballáhu, který požadoval ukončení vládní spolupráce s tribunálem OSN. Loni koncem roku oznámil Harírí svou demisi v reakci na protivládní protesty, jejichž účastníci viní vedení země z korupce, sektářského rozdělování moci a neschopnosti řešit dlouhodobou hospodářskou a finanční krizi.

Reklama

Doporučované