Hlavní obsah

Hladem trpí 815 milionů lidí, za více než polovinu případů můžou válečné konflikty

Na světě trpí hladem 815 milionů lidíVideo: AP

 

Reklama

Zhruba 815 milionů lidí trpí na světě hladem, polovina z nich pak v důsledku válečných konfliktů. Vyplývá to z dat Světového potravinového programu (WFP), který tak mírní všeobecnou euforii z úspěšného boje proti hladomoru.

Článek

Světový potravinový program upozorňuje, že pokrok v boji proti celosvětovému hladomoru brzdí válečné konflikty. 815 milionů lidí je na pokraji hladomoru a 489 milionů z nich tvoří utečenci prchající před politickou situací ve svých zemích.

„V roce 2017 musela WFP reagovat na nebývalé množství mimořádných situací, které byly způsobeny převážně konflikty nebo jinými nevyřešenými politickými problémy,” vysvětluje asistent výkonného ředitele WFP Ramiro Lopez Da Silva.

V Jižním Súdánu byl letos vyhlášen hladomor v dalších dvou krajích. Zatímco masivní a trvalá humanitární pomoc umožnila některým dalším regionům hladomor překonat, nové konflikty způsobují WFP problémy, ten proto varuje, že by se hladomor mohl objevovat na dalších místech.

Program přesto uvádí, že na pomoc obdržel rekordní prostředky, a to ve výši 6,8 miliardy dolarů. Nejvýznamnějšími dárci jsou Spojené státy americké, Evropská unie, Německo, Velká Británie, Kanada nebo Japonsko.

Reklama

Doporučované