Hlavní obsah

Hladina Těrlické přehrady výrazně klesla

Těrlické přehrada čelí výraznému úbytku vody.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Těrlická přehrada na severu Moravy čelí výraznému úbytku vody. Podle místních za to nemůže jen teplé počasí a nedostatek srážek, ale především vodohospodáři, kteří umístili v hrázi turbínu na výrobu elektřiny. Povodí Odry s tím však nesouhlasí.

Článek

„Během dvou měsíců klesla hladina přehrady až o 1,5 metru. Jezdím zde už roky, ale co se tady teď děje, jsem ještě nezažil,” stěžuje si jeden z častých návštěvníků.

Podle slov starosty obce Těrlicko Martina Poláška je úbytek vody částečně způsoben několika faktory. Nedostatkem sněhového tání z hor, zvýšenými odběry Třineckých železáren a dolů OKD, ale snad nejvíce odpouštěním vody přes již zmiňovanou turbínu.

„Lidé jsou celkem naštvaní, protože voda šla výrazně dolů a jim se to nelíbí. Rozzlobení jsou samozřejmě také provozovatelé středisek v okolí, protože nemůžou vyvíjet aktivity, na které se celý rok chystali, a rovněž to odrazuje turisty a návštěvníky areálů,” sděluje starosta Martin Polášek.

Velké starosti mají například v areálu vodního lyžování. Letní sezona zde začala začátkem května, pokud ale klesne voda ještě o 20 centimetrů, mohou středisko znovu zavřít. „Pevně doufáme, že přijdou alespoň nějaké větší deště a hladina se o trošku zvedne, abychom mohli v sezoně i nadále pokračovat," říká provozovatel vleku vodního lyžování Martin Kocur.

Voda v přehradě ubývá, což se pro nás wakeboardisty může stát mnohem nebezpečnější. Zainvestovali jsme hodně peněz do výbavy, koupili jsme si sezonní permanentky, a pokud stav vody ještě klesne, tak bychom nemohli jezdit a to by byla určitě škoda,” říká jeden z provozovatelů vodního lyžování.

„Těrlická přehrada je v současnosti naplněna na 82 procent a za duben byl pokles jen o devět centimetrů. Odtok z nádrže jsme snížili 3. dubna, a to je například se srovnáním v roce 2016 a 2017 o dva měsíce dříve,” uvedla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Problémy s nedostatkem vody mají téměř všechny přehrady a nízká hladina je také v řekách a potocích.

Reklama

Související témata:
Kritický stav

Doporučované