Hlavní obsah

Hladiny klesly o dva metry, voda je teplejší než na Jadranu a šplhá k rekordním 28 stupňům

Vodohospodáři v některých částech Libereckého kraje, například v Jablonci na přehradě zaznamenali historicky rekordní teplotu vody.Video: Martin Wenzel, Tomáš Tesař, Seznam Zprávy

 

Reklama

V den, kdy se vláda zabývala koncepcí, jak do budoucna bojovat se suchem, klesaly v Libereckém kraji nadále hladiny řek i přehrad. Vodohospodáři v některých částech kraje navíc naměřili historicky rekordní vysokou teplotu vody.

Článek

Podle aktuální zprávy, kterou dnes dostala na stůl česká vláda, se sucho a nedostatek srážek podepsaly i na dvou klíčových tocích - Jizeře a Smědé. U některých vodních ploch v regionu navíc došlo k poklesu hladiny už o více než dva metry. Na vině přitom byla už nevydařená poslední zima.

„Ve srovnání s loňskem jsme s hladinou více jak o dva metry níž, což je způsobené i zimami, které jsou už několik let špatné. Letos na jaře se nám poprvé nepodařilo v jarních měsících dopustit hladinu na maximální možnou kvótu. Hladina nám v současné době klesá o tři centimetry denně," říká hrázný vodní nádrže Mšeno v Jablonci nad Nisou Jiří Chmelař.

Přestože nedostatek pitné vody v tuto chvíli nehrozí, vodohospodáři a úřady upozorňují občany, aby se zásobami zacházeli hospodárně a nepoužívali je k napouštění bazénů a zavlažování zahrad. Zatím největší starosti v kraji připravilo letošní horko zemědělcům.

„Je nižší úroda. Sklizeň není tak kvalitní jako v předchozích letech. Obrovský problém je třeba se zvířaty a pastvinami, kde často už není nic, co by mohla zvířata spásat. Proto je někteří chovatelé dokrmují už teď senem, které měli v záloze až na zimní měsíce,” říká radní pro řízení rezortu životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova Libereckého kraje Jiří Löffelmann (Starostové).

Že je letošní sezóna extrémní, dokazuje i fakt, že například v jablonecké přehradní nádrži Mšeno, která slouží především jako pojistka proti povodním a zároveň rekreační místo, zaznamenali historicky teplotní rekord.

„Pokud jsem správně pátral ve statistikách a knihách, které jsou vedeny od začátku nádrže, tak letos jsme měli skutečně historicky nejvyšší teplotu vody. Možná vyšší než na Jadranu. A sice 27,3 stupňů Celsia," upozorňuje hrázný jablonecké přehradní nádrže Mšeno Jiří Chmelař.

Z dokumentu, který společně vypracovala ministerstva zemědělství a životního prostředí, mimo jiné vyplývá, že na vodních tocích dnes protéká jen pět až čtyřicet procent toho, co je jindy v létě obvyklé. Experti hovoří o hydrologickém suchu.

Reklama

Doporučované