Hlavní obsah

Hlas z kraje, který žádá konec Hamáčka: Stále jen ustupujeme z našich pozic, chce to důvěryhodnější tvář

Krajský předseda ČSSD Miroslav Andrt.

Reklama

Krajský předseda ČSSD Miroslav Andrt v rozhovoru pro Seznam popsal, co jej a jeho spolustraníky vedlo k výzvě, aby Jan Hamáček složil předsednickou funkci.

Článek

Proč jste se rozhodli vyzvat k rezignaci předsedu strany?

Dospěli jsme k tomu na základě několikahodinového jednání krajského předsednictva, kdy jsme se zabývali situací ve straně. Hodnotili jsme dosavadní více než roční vládní angažmá, ve kterém sehráváme čím dál okrajovější roli.

Ve výsledku nás znepokojil závěr vyjednávání, kdy si pan předseda Hamáček nechal schválit předsednictvem strany mandát tu věc dořešit. V přímém přenosu jsme svědky toho, že neustále ustupujeme ze svých jasných stanovisek. Dostáváme se do vleku událostí a to naši stranu dále znevěrohodňuje. Voliči, ale i členové nám stále více přestávají rozumět.

Jsme přesvědčeni o tom, že by otěže měl převzít někdo jiný, abychom mohli znovu nabrat důvěryhodnost.

Kdo by měl sociální demokracii vést?

Jedna věc je procedurální. Máme statutárního místopředsedu (Romana Onderku, pozn. red.), ale nabízí se i varianta svolání mimořádného sjezdu. Je to příležitost pro to, aby se ten, kdo má chuť a vůli tuto tradiční stranu zachránit, sám přihlásil a snažil se členy strany přesvědčit, že nabízí lepší projekt. A nedovede sociální demokracii k debaklu v krajských volbách.

Je někdo takový? Víte o někom?

Doufám, že ano. Ale nechtějte po mně, abych nějaké jméno vybíral nebo na někoho nějak poukazoval.

Pokud ten člověk nepřijde sám a neřekne si o podporu, tak je to špatně. Musí sám říci, že zná cestu z prohlubujícího se úpadku strany.

O usnesení jste hlasovali před, nebo až po oznámení rezignace Michala Šmardy?

Bylo to paralelně. Netušili jsme, že prohlášení proběhne ještě ten večer, ale někteří z mých kolegů s touto variantou přišli s tím, že něco takového se může odehrát. Jen nás tento krok přesvědčil o tom, že jsme tu výzvu adresovali a pojmenovali správně.

Máte nebo cítíte podporu i z jiných krajů?

My jsme to nijak nekomunikovali. Byl to závěr z diskuse, která tam poctivě probíhala. Nekonzultovali jsme to s nikým dalším. Chtěli jsme to dát na stůl, abychom diskusi dál posunuli. A docela se těšíme na další reakce.

Máte už reakci od Jana Hamáčka?

Panu předsedovi jsme usnesení poslali, ale v tuto chvíli reakci nemám.

Foto: Seznam Zprávy

Dokument: Text usnesení ústecké ČSSD, chce Hamáčkovu rezignaci.

Reklama

Doporučované