Hlavní obsah

Hlas z vězení: Nejsem tyran ani lakomec. Bývalý šéf Nissanu natočil video

Video s částí prohlášení Carlose Ghosna.Video: Jan Marek, Reuters

 

Reklama

Někdejší strůjce silné automobilové aliance Renault–Nissan–Mitsubishi Carlos Ghosn stále odmítá obvinění z finančních machinací, kvůli kterým ho japonské úřady drží opět ve vazbě.

Článek

Hlas pětašedesátiletého Carlose Ghosna zněl často na automobilových konferencích, mezinárodních setkáních či na nejvýznamnějších autosalonech. Teď ale dlouho slyšet nebyl, protože někdejší šéf Nissanu seděl ve vazebním vězení kvůli podezřením z finančních machinací.

Až teď promluvil – natočil video se vzkazem. „Jsem nevinný ve všech bodech obžaloby, které proti mně byly vzneseny. Obžaloba je zaujatá, vytržená z kontextu a překroucená tak, abych vypadal jako lakomá osoba a tyran,“ říká ve videu Ghosn. Rodilý Brazilec ho natočil v angličtině, působí vcelku energicky, kromě toho, že zhubl několik kilogramů, na něm pobyt ve vězení viditelné stopy nenechal.

Celé prohlášení ex-šéfa Nissanu Carlose Ghosna natočené v Tokiu (v angličtině). Video: Reuters

Ghosn byl poprvé zatčen loni v listopadu, v prosinci byl zadržen ještě dvakrát. Čelí obviněním, že využíval firemní peníze pro vlastní účely a že podhodnocoval osobní příjmy ve finančních výkazech. Společně s dalším manažerem a svou pravou rukou Gregem Kellym, který je do skandálu rovněž zapleten, obvinění odmítají.

Japonská automobilka Nissan Motor i další člen velké automobilové aliance Renault se už Ghosna zbavily. Japonci rychleji, Francouzi o něco pomaleji.

Vazba byla Ghosnovi několikrát prodloužena a termín začátku procesu stále nebyl stanoven. Minulý měsíc byl propuštěn na kauci devět milionů dolarů (přes 200 milionů korun), 4. dubna ho ale japonští vyšetřovatelé nečekaně nechali zatknout znovu a musel opět nastoupit do tokijské vyšetřovací vazby, ve které již strávil více než 100 dní. Podle nejnovějších obvinění se měl pokusit na náklady firmy obohatit o pět milionů dolarů.

Ghosn je architektem dlouholeté francouzsko-japonské automobilové aliance Renault-Nissan, do které se v roce 2016 zapojila také automobilka Mitsubishi.

Podle Ghosna je jeho obvinění z finančních deliktů důsledkem „komplotu a zrady“ části vedení Nissanu.

Reklama

Doporučované