Hlavní obsah

Hlasatelka z říše zla: Kim slavil výročí a zavelel k „útoku” na Jižní Koreu

Vojáci KLDR cvičili útok na Jižní KoreuVideo: AP

 

Reklama

Severokorejská televize odvysílala záběry z vojenského cvičení, kterému velel Kim Čong-un. Neuvedla ale, kdy a na jakém místě se manévry konaly.

Článek

Státní televize v sobotu obsáhle informovala o účasti vůdce KLDR Kim Čong-una na vojenském cvičení. Na něm vojáci trénovali obojživelný útok na ostrovy, které měly představovat pobřeží Jižní Koreje.

Z manévrů státní televize zveřejnila jen fotky. Cvičení proběhlo při příležitosti 57. výročí Dne songunu. Songun je vojenská doktrína KLDR, slovo se dá přeložit jako „armáda na prvním místě“. Už na začátku 60. let ji vyhlásil Kim Čong-il, otec Kim Čong-una.

Severokorejská televize ale neuvedla, kdy a kde přesně se cvičení konalo.

Další testy raket

Vysílání severokorejské televize v sobotu předcházel raketový test. KLDR při něm vypálila nedaleko hranice s Jižní Koreou tři střely. Dopadly do moře. Velitelství amerických sil v Tichomoří uvedlo, že rakety krátkého doletu selhaly. Jedna z nich zřejmě explodovala krátce po startu.

Podle prohlášení Soulu Pchjongjang zřejmě zkoušel velké dělostřelecké rakety, uvedla agentura AP.

Žádná z raket nebyla hrozbou pro americký tichomořský ostrov Guam. Útokem na něj KLDR nedávno pohrozila.

Pchjongjang kvůli svému raketovému programu čelí sankcím OSN. V posledních týdnech se navíc napětí mezi KLDR a USA výrazně zvýšilo.

Reklama

Doporučované