Hlavní obsah

Z českých dálnic zmizely autobusy a ještě se nevrátily. S kamiony je to jinak

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Květen přinesl mírné oživení dopravy v Česku. Výběr mýtného vzrostl o 14 procent na 852 milionů korun.

Článek

Koronavirovou pohromu víc odnesli provozovatelé autobusové dopravy, zatímco u kamionů propad zakázek nebyl tak zničující.

Potvrzují to údaje společnosti CzechToll, která je v Česku ještě stále novým výběrčím poplatků za jízdu na dálnicích.

Statistiky mýtného systému vypovídají o tom, že v přepravě zboží klesaly výkony dopravců postupně v průběhu čtyř koronavirových týdnů až o necelých 40 procent a poté se vrátily k opatrnému růstu. U autobusových dopravců přišel pokles významně rychleji, byl podstatně hlubší a k růstu se nyní vrací pomaleji.

CzechToll uvedl, že v květnu zaplatili dopravci za jízdu po zpoplatněných komunikacích téměř 852 milionů korun. Meziroční pokles vybraného mýtného se snížil z dubnových 19 procent na 13 procent v květnu.

Foto: CzechToll, Seznam Zprávy

Vývoj výběru mýta v posledních týdnech.

Podle CzechToll přichází oživení podstatně rychleji v nákladní než v autobusové dopravě.

„V souvislosti s uvolňováním opatření přistoupil i CzechToll od 1. června k opětovnému obnovení plného provozu všech obchodních a kontaktních míst. Řidiči mohou znovu vracet na obchodních místech nepotřebné palubní jednotky,“ uvedl Petr Chvátal, provozní ředitel společnosti CzechToll.

Na konci května se na českých dálnicích pohyboval přibližně stejný počet nákladních dopravců z České republiky jako v době před propuknutím krize. Počet zahraničních dopravců dosahoval 85 % stavu před krizí.

Autobusoví dopravci z České republiky vyslali na české dálnice 68 % vozidel z počtu před propuknutím krize, ze zahraničí se pak vrátilo na české dálnice ke konci května jen 9 % vozidel.

CzechToll patří do skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Satelitní mýtný systém vybudovala společně se slovenským provozovatelem elektronického mýtného, společností SkyToll. Vystřídala v této roli rakouský Kapsch.

Reklama

Doporučované