Hlavní obsah

Hlasování o nedůvěře vládě, Rath vinen v korupční kauze a nejteplejší letošní den čeká Česko

Polední zprávy 26. června 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Polední zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

00:45 Sněmovna o návrhu na vyslovení nedůvěry vládě

Podruhé svrhnout menšinovou vládu hnutí ANO a ČSSD premiéra Andreje Babiše se dnes ve Sněmovně pokusí opozice – v reakci na předběžný audit Evropské komise, který tvrdí, že se premiér nachází ve střetu zájmů. Kabinet tolerovaný KSČM hlasování s největší pravděpodobností přečká – opozice potřebuje nejméně 101 hlasů a ty zřejmě nedá dohromady. Podrobnosti doplní přímo ze Sněmovny Veronika Neprašová.

05:36 Jakou má Babišova vláda podporu u lidí

A co by si přáli čeští občané? 47 procent z nich je pro vyslovení nedůvěry vládě premiéra Babiše. O jedno procento méně – tedy 46 – by ji rádo vidělo u moci i dál. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu agentury Median pro Český rozhlas. Nejméně vyhovuje současná vláda příznivcům Pirátů. Největší podporu jí naopak vyjádřili voliči hnutí ANO a ČSSD. Třicet procent lidí si podle Medianu přeje pokračování vlády bez premiéra Andreje Babiše.

06:10 Soud: Rath je vinen v korupční kauze

Po sedmi letech padl rozsudek v korupční kauze Davida Ratha. Rath si má odpykat sedmiletý trest a zaplatit 10 milionů korun. Podrobnosti přidá redaktor Jaroslav Gavenda.

10:33 Zakázaný vývoz německých chemikálií

11:40 Mueller bude vypovídat 17. července

12:24 Další protesty v Hongkongu

Protesty v Hongkongu pokračují. Demonstranti doufají, že masovými akcemi proti kontroverznímu návrhu zákona o vydávání lidí podezřelých z trestných činů do pevninské Číny přitáhnou pozornost lídrů, kteří se tento týden sejdou na summitu skupiny G20. Čína však zdůraznila, že nedovolí, aby se situace v Hongkongu stala tématem jednání. Ve studiu protesty okomentuje sinolog Filip Jirouš.

15:18 Drogy v ČR v r. 2018

Míň marihuany, víc pervitinu zajistili za loňský rok kriminalisté v Česku. U marihuany to bylo 948 kilogramů, což bylo meziročně o zhruba 150 kilo míň. Metamfetaminu bylo naopak víc, 106 kilogramů. Zmíněné drogy na trhu v Česku jasně dominují. Vyplývá to z výroční zprávy policejní Národní protidrogové centrály za rok 2018. Policisté také loni odhalili 240 varen drog, nejčastěji přímo v obydlených domech.

15:49 Tropické teploty v Česku i Evropě

Česko se potýká se zatím nejteplejším dnem letošního roku. Teploty přes třicet stupňů panují téměř po celé republice a meteorologové očekávají pády teplotních rekordů. Jak lidé tráví horký den a čeho se mají vyvarovat? Zjišťoval Šimon Trantina, který je v pražských Žlutých lázních.

17:30 Antické památky v ohrožení

18:35 Barma blokuje kvůli nepokojům internet

19:11 Bílý dům má novou mluvčí

20:14 120 let Českého olympijského výboru

Letos je to 120 let, kdy vznikl Český olympijský výbor. K příležitosti výročí také dnes Dominik Hašek a Tomáš Kraus pokřtí knihu s názvem Nemůžeš? Přidej! Ta je plná největších úspěchů československého a českého sportu. Pozvání Seznamu přijal Zdeněk Škoda z České olympijské akademie, který nám knihu představí.

23:35 Sport

25:30 Předpověď počasí

Reklama

Doporučované