Hlavní obsah

Hlava novozélandských muslimů: Nerozdělí nás, ještě více milujeme tuto zemi

Christchurch, Nový Zéland a celý svět truchlí za oběti teroristického útoku na mešity.Video: Šimon Trantina, Reuters

 

Reklama

Nový Zéland truchlí za oběti pátečního teroristického útoku na mešity ve městě Christchurch. Lidé se scházejí před místy atentátu, aby uctili památku těch, kteří přišli o život rukou teroristy. Předseda tamních muslimských obcí pronesl stmelující veřejné prohlášení.

Článek

„Chtějí zanést rozdělování, třenice a nenávist mezi naše komunity, proto si vybrali tuto zemi. Chtěl bych jim vzkázat, že to se jim vůbec nepovedlo. To, co se stalo, jen prohloubilo naši lásku pro naši zemi, zaznamenáváme obrovský příliv lásky. Tady na Novém Zélandu takovým emocím říkáme aroha.“

Lídr muslimských obcí na Novém Zélandu Mustafa Farúk v pondělí předstoupil před novináře, aby se jménem muslimské komunity vyjádřil k teroristickému útoku na dvě christchurchské mešity, při kterém zemřelo 50 lidí.

Podle Farúka se to, co se stalo muslimské komunitě na Novém Zélandu, děje i s jinými komunitami všude ve světě, proto je prý důležité kolektivně převzít zodpovědnost a jednat tak, aby pro nenávistné útoky nebyl prostor. Na závěr hlavní představený novozélandských muslimů vyslovil plnou důvěru tamnímu justičnímu systému.

Před mešitami se shromažďují truchlící. Skupina studentů na památku obětí předvedla tradiční maorský bojový tanec haka.

Zejména před mešitou Al Noor, kde zemřelo 42 lidí z celkového počtu 50 obětí, probíhá pieta nepřetržitě. Na předmětech, které lidé pokládají před mešity, se často objevují nápisy s motivy jako „toto není Nový Zéland“ nebo „tohle nejsme my“.

Obviněný z útoku, osmadvacetiletý Brenton Tarrant stane před soudem 5. dubna. Podle vyšetřovatelů útok naplánoval a provedl sám. Novozélandská vláda do deseti dnů představí zpřísnění zákona o držení zbraní.

Reklama

Související témata:

Doporučované