Hlavní obsah

Vláda schválila programy na pomoc podnikatelům. Musí ale „spadnout“ o třetinu

Foto: vláda.cz

Vláda rozhodla o pomoci podnikatelům.

Reklama

aktualizováno •

Vláda obnoví podpůrné programy pro podnikatele, kterých se dotýkají nová opatření zavedená proti šíření epidemie. Kromě tří klíčových uvažuje i o obnovení programu Antivirus B.

Článek

Vláda pomůže podnikatelům prostřednictvím dotačních titulů COVID 2021, COVID Nepokryté náklady a dále kompenzačního bonusu. Obnoví také zřejmě program na podporu zaměstnanosti Antivirus B. Podnikatelé budou mít podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka na pomoc nárok, pokud za rozhodné období zaznamenají pokles obratu o 30 procent ve srovnání se stejnou dobou roku 2019.

V případě programu COVID Nepokryté náklady jim stát poskytne příspěvek na 40 procent fixních nepokrytých nákladů. „Vstupenka pro to, aby podnikatelé mohli využít tento program, je pokles tržeb mezi lety 2019 a 2021 za listopad a prosinec vůči těmto dvěma měsícům alespoň o 30 procent,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády Havlíček.

Jestliže ale firma začala podnikat později, lze podle něj podmínky upravit tak, aby nebyla vyřazena z podpory. Propad obratu se pak vztáhne k jinému datu než k roku 2019.

Je pravda, že jsme původně uvažovali, že by to bylo od 22. listopadu, ale faktem je, že firmy musí zdokladovat účetní závěrku, a dělat ji za osm dní by bylo nepohodlné a bylo by to problematické.
Karel Havlíček, ministr průmyslu a obchodu

V rámci COVID 2021 dostanou podnikatelé 300 korun na zaměstnance a den. Podmínky pro vstup do programu budou stejné jako na jaře. „Tedy pokles tržeb o 30 procent a více, pro jakékoliv podnikatele. Ani jeden z programů není nastaven tak, aby byl současně s tím druhým,“ upozornil Havlíček.

Oproti původním plánům budou veškeré tyto programy vztaženy k 1. listopadu 2021. „Je pravda, že jsme původně uvažovali, že by to bylo od 22. listopadu, ale faktem je, že firmy musí zdokladovat účetní závěrku, a dělat ji za osm dní by bylo nepohodlné a bylo by to problematické. Nechtěli jsme to dělat od 1. prosince, abychom podnikatele neošidili a vyšli jsme jim vstříc,“ vysvětlil ministr.

Ve hře je i příspěvek Antivirus B, který při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, personálu či surovin dorovnával 60 procent náhrady mzdy do 29 000 korun. „Shodli jsme se na tom, že zaktivujeme program Antivirus B. Ministerstvo práce a sociálních věcí tento program připraví a rozpracuje do příští vlády,“ potvrdil Havlíček.

Osoby samostatně výdělečně činné budou moci přes kompenzační bonus, který připravilo Ministerstvo financí, získat 1000 korun na den. I v tomto případě platí podmínka poklesu tržeb alespoň o 30 procent.

„Bude náležet živnostníkům, malým s. r. o., stejně tak živnostníkům. Srovnávací období jsme zvolili červen až říjen, čili pět měsíců roku 2021. Z těch si podle vlastní úvahy vyberou tři měsíce, zprůměrují je a budou je srovnávat s prosincem tohoto roku,“ sdělila ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Ministerstvo financí podmínky konzultovalo se všemi svazy a komorami. Nevyhovělo jim však v tom, aby podnikatelé čerpali kompenzační bonus společně s programy MPO. „Vysvětluji to tak, že jsme při poslední právní úpravě zvedli 500 na 1000 korun, právě proto, aby se to nemuselo složitě procesovat,“ řekla Schillerová.

Pokud ale vláda příští týden schválí Antivirus B, podnikatelé mohou vedle kompenzačního bonusu dosáhnout i něj.

Od pondělí platí nová restriktivní opatření, která především restauracím a dalším službám ubírají zákazníky, a sráží tak dolů i jejich tržby.

Podle Luboše Kastnera z Asociace malých a středních podniků budou podnikatelé opatření dodržovat, ale způsobuje jim to škody. „Jsme schopni je vyčíslit, protože se díváme na čísla od dodavatelů pokladních systémů. Ta jsou relativně jasná, oproti půlce října jde o pokles nějakých 30–40 procent. Proto je pro nás klíčové, aby vláda rozhodla o kompenzačních programech,“ říká.

Hlavně v měsících srpen, září, říjen ten byznys docela šel. Budeme doufat, že peníze utržené za toto období nám budou stačit, abychom přežili ten čas, než nám bude vyplacena podpora.
Luboš Kastner, Asociace malých a středních podniků

Zástupci vlády toto téma už dříve konzultovali s profesními svazy a v obnovení některých programů jim vyhoví. „COVID 21 a Nepokryté náklady jsou klíčové programy, které budou obnovené při trochu jiných parametrech. Požádali jsme i o to, aby byl obnoven Antivirus typu B,“ uvedl Kastner.

Restauratéři žádali, aby jim vláda pomohla i snížením úrovně DPH, což se ale nestihne. „Budeme o tom jednat i s novou vládou. Restaurace nejsou obor, který jen tak pláče. Nám ta procenta propadů naskakují,“ dodává Kastner.

Restaurace se po posledním lockdownu otevřely letos na jaře. „Hlavně v měsících srpen, září, říjen ten byznys docela šel. Budeme doufat, že peníze utržené za toto období nám budou stačit, abychom přežili ten čas, než nám bude vyplacena podpora,“ popisuje Kastner a dodává, že nová podpora bude nejspíš vyplacena nejdříve po novém roce.

Od pondělí platí v Česku tzv. bavorský model, který ruší možnost prokazovat se negativním antigenním či PCR testem. Vstup do restaurací, kadeřnictví, na sportovní a kulturní akce je povolen jen očkovaným a těm, kteří již prodělali covid-19 v posledních šesti měsících.

Reklama

Doporučované