Hlavní obsah

Hlavně ať nevolají. To je noční můra všech účastníků olympiády

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Testovací centrum v Tokiu.

Reklama

Japonci zavedli už před příletem sportovců a novinářů do země přísná opatření v souvislosti s covidovou olympiádou. Všichni musí po příletu pravidelně na testy a pro cizince platí řada omezení.

Článek

Formuláře, mobilní aplikace, PCR testy. To je jen stručný výčet toho, co musí mít každý účastník olympiády v Tokiu před příletem. Na letišti je několik důkladných kontrol a i poté, co cizinec v Japonsku opustí letiště, povinnosti kvůli covidu zdaleka nekončí.

Každý má povinnost se po příletu pravidelně testovat, a to ze slin, což třeba v Česku není obvyklé. Buď se člověk nechá otestovat na vybraných místech v Tokiu, nebo je možnost po telefonu objednat dovoz testů přímo na hotel.

Telefonát znamená problém

První dny pobytu v Tokiu se testuji také já s fotografem Davidem Neffem. Poté, co je ve zkumavce požadované množství slin, tak se musí na zkumavku nalepit čárový kód a ten zadat do japonského systému. Výsledek se každý dozví jednoduše. Když vás nikdo nekontaktuje, jste negativní. Když se naplní noční můra každého účastníka japonské olympiády a test vyjde pozitivní, musí se na druhý test a poté do přísné izolace na několik dní.

Po dokončení testu se musí zkumavka vložit do plastového sáčku, uzavřít a předat do sběrného boxu, který hlídají usměvaví Japonci.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Reportér Seznamu v Tokiu během testování ze slin.

I když v Tokiu platí celá řada opatření proti covidu, tak se většina lidí, včetně Japonců samotných, bojí, aby se nenakazila. Všude se měří teplota, a jakmile člověk vchází do jakéhokoliv prostoru, je nutná dezinfekce rukou.

Pravidelné testování je ale pouze jedním z několika preventivních opatření v Tokiu. Samostatnou kapitolou jsou podmínky v hotelu.

Při každém příchodu do hotelu se dezinfikují ruce, všude jsou upozornění na dodržování rozestupů. Snídaně si hosté ránou vyzvednou a vezmou na pokoj. Výrazným prvkem je také kontrola na hotelu, která si píše, když někdo odejde z pokoje. U sebe má formulář, kde vyplní číslo pokoje, a je tak přehled, kdo odešel a na jak dlouho.

U hotelu je také vždy zástupce organizátorů her, který třeba novináře vždy doprovodí přímo k zastávce autobusu, jenž jezdí pravidelně do hotelů a mediálního centra. Japonci chtějí, aby se cizinci první dny co nejvíce vyhnuli kontaktu s místními obyvateli.

V Tokiu je zakázáno po příjezdu využívat městskou hromadnou dopravu. Nesmí se do metra, na vlak nebo využívat taxi, která nejsou určená pro převoz lidí kvůli olympiádě. Samozřejmostí je, že se roušky nebo respirátory nosí všude. I venku, kde je v těchto dnech přes 30 stupňů. Není to povinnost, ale něco, co Japonci považují za samozřejmost, a všichni cizinci se chovají stejně.

Olympijské hry po obnovení nouzového stavu kvůli koronaviru v Tokiu se budou konat bez diváků. Sportovní událost roku, kterou bude sledovat celý svět, začne 23. července. Japonská vláda v Tokiu po několika týdnech uvolnění znovu zavedla kvůli stoupajícímu počtu nakažených nouzový stav. Platit by měl do 22. srpna. Olympijské hry skončí 8. srpna.

Reklama

Doporučované