Hlavní obsah

Hlavně ať roušky neodradí turisty, zní z Kutné Hory

Foto: Josef Mačí, Seznam Zprávy

Bez roušky je na Kutnohorsku vstup do vnitřních veřejných prostor zakázán.

Reklama

Bez turistů se restaurace a další prodejci v Kutné Hoře neobejdou. Češi po karanténě opět začali jezdit. Podnikatelé se ale teď obávají, že by nová opatření kvůli ohnisku v Církvici mohla turisty zase odradit.

Článek

Kutnohorsko se probudilo do propršeného rána. Rozhodně to ale nebyl déšť štěstí. Od půlnoci z pátka na sobotu totiž tady platí kvůli ohnisku koronavirové nákazy v obci Církvice znovu přísnější hygienická pravidla. Nejviditelnější změnou jsou roušky. Lidé je opět musí nosit v uzavřených prostorách. V restauracích se pak znovu musí dodržovat rozestupy.

Návrat z doby postkoronavirové zpět do koronavirové, a tak vlastně o tři týdny zpátky, je problémem hlavně pro podnikatele, kteří spoléhají na cestovní ruch. Ale také pro město, které si jen na poplatcích za ubytování přijde ročně na 1,5 milionu korun. Jenže nová koronavirová opatření by mohla návštěvníky města vylekat a turismus, který od začátku roku sotva lapá po dechu, definitivně zadusit.

„Tohle je skvělé místo, ale i když Češi teď chodí, tak jsou stejně opatrní na utrácení. Není to ani polovina, co by to mohlo být,“ říká výrobce kožených doplňků Václav Neumann, který má od loňského podzimu pravidelně stánek před kutnohorským hrádkem. Při dnešním stavění ho ale stihl ten nejprudší ranní liják, takže voda kape nejen ze stánku, ale i z něho.

Dopoledne tak Kutná Hora skutečně moc návštěvníků nepřilákala. Na náměstíčku před pokladnou u chrámu svaté Barbory je dokonce kolem jedenácté hodiny více novinářů než turistů. Konkrétně to je přesilovka tři na dva. Čím víc se ale blíží poledne, tím také přibývá menších skupinek návštěvníků. Několik desítek turistů tak do chrámu během dopoledne přeci jen zamíří.

Daleko větším problémem než roušky se ale zdá špatné počasí. Poslední, co by dopolední návštěvníky trápilo, je obava z nákazy koronavirem.

„My jsme to měli dlouhodobě naplánované. Jsme tady na návštěvě u spolužačky. Postřehli jsme, že jsou tady problémy, ale horší pro nás je spíš to dnešní počasí,“ říká turista Petr.

„Rouška a dezinfekce vždy v pohotovosti,“ hlásí další návštěvnice a vytahuje z jedné kapsy ústenku a z druhé lahvičku s dezinfekcí. Ne všichni jsou ale tak zodpovědní. V chrámu jdou často roušky dolů. Zvlášť na schodech na ochoz řada lidí ráda obětuje ohleduplnost za chybějící přísun vzduchu. Nutno ale podotknout, že většina návštěvníků opatření dodržuje.

Máš roušku?

Sobotní turisté tak často ani nepřemýšleli o tom, že by návštěvu Kutné Hory vynechali, nová opatření je ale dost často překvapila. Někteří jsou totiž ve městě už od pátku nebo čtvrtka a na znovuzavedení nošení roušek nejsou připraveni.

Před Muzeem čokolády na Komenského náměstí tak česko-slovenská skupinka turistů začala přepočítávat zásoby roušek. Slovenská část výpravy je vybavená. U našich východních sousedů se totiž ústa musí zakrývat ve vnitřních prostorách stále v celé zemi. České členy skupinové dovolené ale zastihla nová opatření nepřipravené. Bez roušek je průvodce do vnitřních prostor nepustí.

„Na dovolenou jsme vyrazili včera dopoledne, to žádná opatření nebyla, takže všichni s sebou roušky nemáme,“ přiznává jeden z party kamarádů. Nakonec to ale dobře dopadlo. Slováci obětovali rezervní roušky, a i Češi tak mohli do muzea nahlédnout.

Od Muzea čokolády je to jen pár desítek metrů do vyhlášené Restaurace Dačický. Otevírá až od 11 hodin, takže během dopoledne vevnitř probíhají logistické práce, tedy kolik stolů může na place být, aby byla splněna hygienická pravidla. V provozovně podle nařízení hygieny nesmí být stoly blíž než dva metry.

Ze začátku to sice vypadá, že se kromě míst po obvodu vejdou doprostřed přední místnosti ještě dva stoly. Po přeměření jde ale druhý pryč.

„Museli jsme informovat celý personál, který třeba včera v práci nebyl, aby zase začlenil roušky do své povinné pracovní výbavy. Změřili jsme pak rozestupy mezi stoly a některé jsme odnesli,“ říká spolumajitelka podniku Edita Ciklerová.

Ta je jako jedna z mála místních restauratérů ochotná o současné situaci mluvit. Další tak sdílní k novinářským dotazům nejsou. Už třeba kvůli tomu, že se jim nelíbí mediální humbuk ohledně nového opatření, které jim bere to málo z tržeb, co se konečně po karanténě vrátilo.

„Opatření takový problém nejsou, ale obáváme se, že sem lidé zase přestanou jezdit. Konečně se to začalo vracet trochu do starých kolejí a teď zase takováhle rána. Navíc ani nevíme, jak to dlouho bude trvat,“ uvažuje Ciklerová.

Vedle restaurace má pod sebou podnik i ubytování a kavárnu. Každý rok si ale firma dělá rezervu na prodělečné první čtvrtletí v roce. Karanténu tak díky nastřádanému polštáři dokázali zvládnout. Pokud by se ale podobně přísná opatření měla stále vracet, nemohou ani v Restauraci Dačický dlouhodobě fungovat.

„O víkendech jsme sice měli plno, ale meziročně jsme na 35, možná 40 procentech tržeb. Měli jsme hodně návštěvníků z Ameriky, Británie nebo Španělska. Nepočítali jsme ani, že by se začali zahraniční turisté vracet, ale Češi už jezdit začali. Teď to bude však zase horší. Pokud se budou opatření pořád takhle vracet ve vlnách, tak to nejde zvládat donekonečna,“ dodává Ciklerová.

Bláznivé Česko

Kutná Hora je tak teď v situaci, kdy se na jedné straně snaží splnit všechny znovu zavedené hygienické povinnosti, ale zároveň neodradit turisty.

„Musíme věřit, že na znovuobnovená opatření návštěvníci přistoupí a neodradí je to od návštěvy města,“ doufá vedoucí informačního centra u chrámu sv. Barbory Kamila Dostálová.

Zatímco k Barboře se žádné proudy turistů zatím nevalí, kolem kostnice v Sedlci, kam ročně zamíří asi půl milionu lidí, je situace o poznání normálnější. Žádné davy tady sice k vidění během sobotního poledne nejsou, na druhou stranu přijela i řada zahraničních turistů. Autobus sice ani jeden, zato značky osobních aut z Nizozemska, Maďarska, Litvy nebo samozřejmě z Německa.

Jedna z nich je i Arneho, který přijel do kostnice s dcerou. Ačkoliv o žádném novém opatření nevěděl, roušku má s sebou.

„Němci nejsou takoví blázni jako Češi, aby všechna opatření plošně zrušili,“ směje se Arne.

A proč tedy do bláznivého Česka s dcerou přijel?

„Pravděpodobnost, že se nakazíme tady, je úplně stejná jako v Berlíně,“ klidně hodnotí situaci a přitom se snaží udržet dceru, aby nevběhla do silnice. Ta už se nemůže dočkat, až uvidí kosti mrtvých lidí.

Arneho přístup chce Kutná Hora vštěpit všem turistům, kteří cestu do města zvažují. Tedy že pro bezpečí návštěvníků dělají místní vše, co je v jejich silách, a tak se nemusí bát do Kutné Hory zavítat. I když si momentálně musí v restauracích a při návštěvách vnitřních prostor památek zase nasadit roušku.

Reklama

Doporučované