Hlavní obsah

Hlavně nemít prů… S Petrem Mrázkem o zákulisí NHL a nebezpečné pohodě v hlavě

Intimní zpovědi s Petrem Mrázkem: Všichni u hokejistů vidí jen luxus, ale NHL je drsná soutěž.Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jaké to je, když vás lidé obdivují? A jak se člověk cítí, když ho naopak všichni kritizují? Hokejový brankář Petr Mrázek zažil raketový úspěch i rychlý pád. Byl považovaný za jednoho z nejtalentovanějších gólmanů světa, pak ale v NHL čelil tvrdé kritice. Teď se v dresu Carolina Hurricanes chce stát brankářskou jedničkou.

Článek

„Všichni vidí luxusní věci a že se my hokejisté bavíme v dobrých autech. Taková sranda to ale není. Nikdo nevidí tu dřinu kolem hokeje. Stres i tlak na hráče. Prostředí NHL je drsné, když se ti nedaří. V tu chvíli na tebe z každé strany narážejí média, manažeři i trenéři a ty se musíš kousnout,“ říká Mrázek. V NHL vydělává 1,5 milionu dolarů za sezonu a moc dobře ví, jak tvrdé zámořské prostředí umí být.

V Carolině se v nové sezoně dere zpátky na vrchol. Rád by potvrdil, že jej v Americe kdysi jako jednoho z nejtalentovanějších brankářů světa považovali právem.

„Najal jsem si sportovního psychologa Mariana Jelínka. Na rovinu jsem mu řekl, že potřebuji být lepší v zápasech, kdy to není ono. Musím si teď v brance povídat sám se sebou, abych se uklidnil. Donutit se zabrat, aby mě nesvazoval strach, že dostanu gól. Po pár zápasech, které byly skvělé, jsem měl v hlavě až moc velkou pohodu, možná jsem nebyl úplně soustředěný,“ otevřeně přiznává šestadvacetiletý reprezentant, co stálo za jeho pádem a co mu teď pomáhá zpět k vzestupu.

Moje místa: Tvrdá dřina, vášeň pro ferrari i jedna prohraná sázka. Brankář Petr Mrázek odkrývá své soukromí:

Moje místa s Petrem Mrázkem: Za první dětskou brankou, oddechem na rybách i tvrdým tréninkem a adrenalinem ve ferrari.Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

„Nevyčítám si nic, co jsem kariéře obětoval. Za vším, co jsem hokeji dal, si stojím. Vždycky ale říkám, že dostat se do NHL je pěkné, ale udržet se v ní je to nejtěžší. Ani na chvíli jsem neuvažoval o nabídkách z Ruska,“ přiznává Mrázek.

„NHL je nejlepší liga na světě a pro hráče je připravený neuvěřitelný luxus i servis. Od výzbroje po servis s jídlem. Když přistanete v jiných městech, dostanete od klubu obálky s penězi a můžete si zajít do jakékoliv restaurace chcete. Veškeré zdravotní trable řeší ti nejlepší doktoři. Proto do NHL často hráči z Evropy odcházejí i přesto, že by si v Rusku vydělali víc,“ popisuje některé výhody nejlepší hokejové soutěže planety.

Co se honí hlavou brankáři, když vidí, že je utkání ztracené? Jak drsné je zákulisí NHL a jak liga tlačí na hráče, aby se vyvarovali problémům s alkoholem a drogami?

Odpovědi i na tyto otázky najdete ve videu v úvodu článku.

Pořad Intimní zpovědi vysílá Televize Seznam každé úterý od 20:45.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma?

Sledujte Televizi Seznam i na Facebooku.

Reklama

Doporučované