Hlavní obsah

Hlavně neopakujte jaro. Ekonomové radí vládě, co s respirátory

Ekonomové radí vládě: zastropování cen ne, snížení sazby DPH u respirátorů ano.

Reklama

Vláda by měla navýšit zásoby respirátorů v Česku, přeřadit je do nejnižší sazby DPH, ale hlavně neregulovat cenu a nezakazovat jejich prodej. Co dalšího radí ekonomové české vládě?

Článek

„Nejhorším nápadem by bylo opakování jarního řešení, kdy byl stanoven nejen cenový strop na respirátory, ale dokonce bylo zakázáno je prodávat komukoli kromě zdravotníků a státních zaměstnanců. Ukázek papalášství máme v dnešních dnech dostatek. Není potřeba vymýšlet další,“ míní hlavní ekonom investiční skupiny Natland Petr Bartoň.

Také další ekonomové mluví o regulaci cen respirátorů jako o danajském daru pro tuzemský byznys.

„Nejenže by to nahrálo dovozu levných, ale nekvalitních respirátorů, které by dostatečně nechránily naše občany, ale navíc by to znevýhodnilo výrobce kvalitních respirátorů, mezi kterými je mnoho českých firem, které do vývoje a následné výroby zainvestovaly značné prostředky,“ řekla hlavní ekonomka Raiffeisenbank a členka KoroNERV-20 Helena Horská.

„Zastropování cen považuji za velmi nešťastné řešení, které by výrazně deformovalo tržní prostředí. Namístě je spíše uvažovat o dočasném osvobození od DPH po vzoru Rakouska tak, aby se alespoň částečně snížila cena pro nízkopříjmové skupiny obyvatel,“ doporučuje ekonomka Danuše Nerudová, rektorka Mendelovy univerzity.

Oslovení ekonomové se také shodují, že zavedení povinného nošení respirátorů znovu zvedne poptávku a vytvoří tlak na růst cen těchto ochranných prostředků.

„Pokud vláda vyhlásí něco ‚od příštího týdne‘, pak ceny rapidně vzrostou,“ říká ekonom Petr Bartoň.

Chce to víc zásob

„Ještě před vyhlášením povinnosti by vláda měla výrazně navýšit zásobu respirátorů v naší zemi a rovněž zavést opatření ke snížení koncové ceny respirátorů. Rozumné by proto bylo přeřadit respirátory z nejvyšší do nejnižší sazby DPH, podobně jako to je u léků. V neposlední řadě by bylo seriózní, aby vláda před vynucováním povinného nošení respirátorů nejprve zaslala základní sadu respirátorů do každé domácnosti,“ uvedl pro SZ Byznys Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities.

Vláda zatím s povinným nošením respirátorů na veřejných místech váhá. Čeká na zkušenosti z Rakouska, kde takové opatření vstoupilo v platnost. Zásadní informace by také měla přinést analýza pracovní skupiny vedené hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou, která zhruba do týdne posoudí, jaké dopady by měla taková povinnost s ohledem na kupní sílu Čechů.

Jak zaznělo po pondělním jednání kabinetu, zatím jde o důrazné doporučení, aby respirátory lidé nosili všude tam, kde se potkává více lidí, například v obchodech nebo veřejné dopravě. Nově i kvůli šíření tzv. britské mutace koronaviru.

Reklama

Doporučované