Hlavní obsah

Hlavně si nepůjčovat peníze na dárky, na dovolenou už vůbec ne, varuje finanční poradce

Rozhovor s finančním poradcem Jiřím Kubíkem.

 

Reklama

Do čeho investovat na konci roku? A jak se naučit ušetřit? Na otázky Ivany Navrátilové odpovídal finanční poradce Jiří Kubík.

Článek

Ze všech stran se na nás chrlí nabídky na půjčky na vánoční dárky, je však velmi důležité těmto lákadlům odolat. „Už to říkala i moje babička, na dárky si nepůjčovat,“ varuje finanční poradce Jiří Kubík. Podle něj je nejlepší naplánovat si nákup dárků na celý rok a vejít se do předem stanoveného rozpočtu. Mikropůjčky, tedy půjčky do deseti tisíc, jsou poměrně drahé a spotřebitelům pak většinou chybí finance na to, je vůbec splácet.

Podle Kubíka může každý člověk ušetřit deset až dvacet procent z platu, jde jen o to, najít způsob, jak spořit. Na to je ideální najít si finančního poradce, který problematice rozumí. Investovat na konci roku doporučuje Kubík do stavebního spoření, kde je možnost získat příspěvek od státu, nebo do penzijního spoření či životního pojištění, kde si lze odečíst daně.

Důležité je také disponovat financemi v hodnotě dvou tří platů pro nenadálé situace. Každou korunu navíc je pak možné zhodnotit. Na doporučení finančního poradce Jiřího Kubíka se podívejte nahoře ve videu.

Reklama

Doporučované