Hlavní obsah

Hlavní aktér korupční kauzy se po třech letech dostal z vazby a zmizel

Foto: ČTK, ČTK

Ivan Elischer a Nguyen Quoc Hung u soudu.

Reklama

Pražský městský soud má za to, že se Nguyen Quoc Hung vyhýbá soudnímu jednání a tak vůči němu vyhlásil řízení jako proti uprchlému.

Článek

Letos v březnu se Nguyen Quoc Hung, který byl obžalován společně se soudcem pražského vrchního soudu Ivanem Elischerem, dostal po zhruba pětatřiceti měsících z vazby.

Když se však dva měsíce na to konalo jednání u soudu, již k němu tento muž osobně nedorazil. Jeho advokátka ho omluvila s tím, že je v karanténě ve Vietnamu, kam podle ní odjel za rodinou.

A poté se neúčastnil ani dalších dvou jednání, při nichž soud řeší, zda Nguyen Quoc Hung s Elischerem dojednával za úplatky nižší tresty pro své krajany.

Městský soud v Praze nyní rozhodl, že vůči Vietnamcovi, kterého obžaloba označuje za hlavní aktéra tohoto případu, zahájí řízení proti uprchlému.

„Obžalovaný záměrně odcestoval do ciziny za účelem vyhýbání se trestnímu stíhání a v cizině nadále zůstává, ačkoliv měl možnost se do České republiky vrátit, pročež je pro soud stále nedosažitelný,“ zdůvodnila soudkyně Veronika Cukerová toto rozhodnutí v dokumentu, který Městský soud v Praze zveřejnil na své úřední desce.

Hlavní líčení se tak bude nyní konat v jeho nepřítomnosti.

Cukerová také uvedla, že se soud snažil Nguyen Quoc Hunga kontaktovat na adrese ve Vietnamu, kterou dostal od jeho obhájkyně. Zásilku si ale muž dosud nepřevzal.

Nguyen Quoc Hung přes svou advokátku soudu také vzkázal, že má zdravotní komplikace – konkrétně bolesti zad. Podle Cukerové ale není jeho stav tak vážný, aby nemohl do Česka přiletět.

„Podle názoru soudu tak z předložených zpráv nevyplývá žádná skutečnost, která by obžalovanému bránila v návratu do České republiky za účelem účasti u hlavního líčení a případném pokračování v ambulantní léčbě zde,“ uvedla soudkyně.

Obžaloba také tvrdí, že se měli Nguyen Quoc Hung s Elischerem scházet v jeho kanceláři v soudní budově a od července 2013 do dubna 2016 mu měl soudce sdělovat neveřejné informace z trestních řízení.

Elischer, který od svého zadržení nesmí soudit a pobírá polovinu platu, připouští, že se s mužem zná, braní úplatků ale popřel.

Reklama

Doporučované