Hlavní obsah

Hlavní důvod povodní. Starosta popsal, proč jsou záplavy tak ničivé

Foto: HZS Olomouckého kraje

Šumvald před dvěma týdny zasáhla ničivá povodeň.

Reklama

Před více než dvěma týdny zasáhla Šumvald na Olomoucku ničivá povodeň. O tom, co ji způsobilo, i o aktuální situaci v obci, mluví v rozhovoru pro Seznam Zprávy šumvaldský starosta Josef Šenk.

Článek

Před více než dvěma týdny zasáhla obec Šumvald na Olomoucku ničivá povodeň. Voda zaplavila domy a silnice, odnášela auta. Jedna žena zemřela, další se stále pohřešuje. Po šestnácti dnech se zdá, že je obec z nejhoršího venku. Její vedení teď chce hlavně zabránit tomu, aby se situace opakovala. „Jeden ze zásadních problémů je půda v lese. Kvůli těžbě je udusaná technikou a výrazně ztrácí svou vlastnost vsakovat déšť,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy šumvaldský starosta Josef Šenk.

Plánuje Šumvald zavést protipovodňová opatření tak, aby se záplavy v takovém rozsahu už neopakovaly?

Obec by byla ráda, ale hlavně to musí řešit správci toku a vlastníci lesa, případně luk nad námi. Pokud něco budeme řešit tady u nás dole, budou to pouze důsledky. Ta příčina ale vzniká v kopcích nad námi.

Co je tedy příčinou takové velké vody?

Jednou z těch hlavních je ta, že půda v lesích nedostatečně vsakuje dešťovou vodu. V pondělí jsme v obci měli specialistu ze Slovenska, Štefana Vaľa. Celý den jsme dělali zkoušky toho, jak les vodu vstřebává.

Jaký byl výsledek?

Testy prokázaly, že místa, která nejsou dotčena technikou, jsou během půl hodiny schopná vsáknout až 200 litrů vody na metr čtvereční. Tam, kde technika projíždí, už za půl minuty začalo vytékat přibližně deset litrů. Ten rozdíl je neuvěřitelný.

Zejména kvůli kůrovcové těžbě se ale použití techniky v lesích nevyhneme. Dá se tento problém nějak řešit?

Je to celosvětový problém. Technika musí na místo těžby nějak dojet, a každý její pohyb zem stlačuje. To snižuje její vsakovací schopnost. My ale můžeme a musíme vracet místa, kde už stroje neprojíždí, do původního stavu. Obec vlastní přibližně pět až deset procent okolních lesů. Doufám, že přesvědčíme i ostatní vlastníky a zavedeme opatření, která navrácení k původním vlastnostem půdy pomohou.

Lze vyčíslit celkové škody, které povodeň způsobila?

Finální vyčíslení ještě nemáme, právě uplatňujeme škody na pojišťovnách. V Šumvaldu je zasažených asi 280 domů, to je víc než polovina obce. Na veřejném majetku odhaduji škody na 250 milionů korun. Mám také zprávu od Lesů ČR, že opatření jenom na horním toku řeky tipují na dvaadvacet milionů korun.

Bude třeba zdemolovat některé domy?

Teprve teď začíná svítit sluníčko a všechno postupně vysychá. Zatím jsou návrhy na demolici dvou domů. Dá se ale očekávat, že některé další také začnou pracovat. Myslím si, že statik sem bude určitě muset ještě párkrát přijet.

Dostává obec nějakou podporu zvenčí?

Olomoucký kraj pro nás uspořádal sbírku. Navíc máme darovací smlouvy i na obecním úřadě, lidé mohou přispívat přímo na náš účet. Své sbírky mají také neziskové organizace, charita nebo ADRA. Za to chci obrovsky poděkovat, ta solidarita je mimořádná.

Pomáhá někdo například s odklízením následků záplav?

Snažíme se to směřovat konkrétně. Lidem, kteří poptávají pomoc, hledáme dobrovolníky, a když někdo pomoc nabízí, pošleme jej tam, kde je třeba. Požadavky se shromažďují na obci a my pak obyvatelům pomůžeme buďto sami, nebo jim seženeme dobrovolníka.

Jak přesně to v Šumvaldu aktuálně vypadá?

Máme více než 95 % odstraněných následků i zprůtočněný potok. Správa silnic opravuje poškozená místa, do oprav se zapojil také správce toku nebo Lesy ČR. Teď se zaměřujeme hlavně na dovážku vody. Je třeba, aby lidé byli trpěliví a nečistili příliš rychle studny. Podzemní voda je totiž stále zakalená. Musíme počkat, až opadne. Některé věci nelze uspěchat. Jsme ve fázi, kdy se každé rychlé řešení může vymstít.

Reklama

Doporučované