Hlavní obsah

Hlavní ekonomický poradce Bílého domu Gary Cohn rezignoval. Nesouhlasil s Trumpem

Ekonomický poradce Donalda Trumpa Gary Cohn rezignoval na svou funkci.Video: Valérie Dvořáková, AP

 

Reklama

Gary Cohn odchází ze své funkce údajně kvůli rozporu s prezidentem Trumpem ohledně zavedení cla na dovoz oceli a hliníku do USA.

Článek

Tým spolupracovníků amerického prezidenta Donalda Trumpa má opět o jednoho člena méně. Na svou funkci rezignoval hlavní ekonomický poradce Bílého domu Gary Cohn.

„Děkuji mu za jeho oddanou službu americkému lidu,“ uvedl Trump v prohlášení zaslaném listu The New York Times. Důvod Cohnova odchodu ani on, ani Bílý dům nesdělili. Podle světových agentur je ale dosavadní předseda NEC považován za odpůrce protekcionismu a jeho odchod z Trumpovy administrativy tak může souviset s plánem amerického prezidenta uvalit clo na dovoz oceli a hliníku, se kterým Cohn nesouhlasil.

Podle agentury DPA má Cohnova rezignace svůj význam. Může být vnímána jako znamení, že se Trump svého plánu na zavedení cla nevzdá jen tak lehce. To, že bude také chybět zastánce volného obchodu v týmu prezidenta, by se mohlo projevit i ve vyjednávání o nové podobě Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA) s Kanadou a Mexikem.

Zatím není jasné, kdy Cohn Bílý dům opustí. Podle úřadu prezidenta ale zůstává ještě několik týdnů. Nicméně Donald Trump už na svém twitterovém účtu oznámil, že se nový poradce bude vybírat velmi brzy. „Hodně lidí čeká na tuhle práci - budeme moudře vybírat,” napsal. Podle zdroje agentury Reuters jsou mezi favority na funkci ředitel Národní obchodní rady (NTC) Peter Navarro nebo konzervativní komentátor Larry Kudlow.

Cohn byl šéfem Národní ekonomické rady (NEC) od ledna loňského roku. Vystřídal tehdy Jeffa Zientse, který byl posledním hlavním ekonomickým poradcem prezidenta Baracka Obamy. Před nástupem do funkce v Bílém domě byl nyní 57letý Cohn prezidentem investiční banky Goldman Sachs. Před časem se o něm jistou dobu spekulovalo jako o možném nástupci Janet Yellenové v čele centrální banky (Fed), nakonec se jím ale stal Jerome Powell.

„Bylo mi ctí sloužit své zemi a podílet se na prorůstových hospodářských opatřeních ve prospěch amerického lidu, obzvlášť schválení historické daňové reformy,“ uvedl v prohlášení Cohn, jenž byl hlavním strůjcem daňové reformy podepsané Trumpem na konci roku 2017. Daňové změny, které začaly platit od ledna 2018, byly nejrozsáhlejší od dob prezidenta Ronalda Reagana, jenž vládl v 80. letech.

Gary Cohn je už druhý člen Trumpova týmu, který se rozhodl odejít jen za poslední týden. Nedávno svůj odchod oznámila ředitelka tiskového oddělení Bílého domu Hope Hicksová.

Reklama

Doporučované